Primăria
Fiți bineveniți alături de noi, pe portalul de prezentare și comunicare al comunei Brănești!
Prin intermediul acestui site pe care ni-l dorim cât mai eficient și mai concis, vom putea comunica, sper, cu reale șanse de izbândă în legătură cu tot ceea ce ține de bunul mers al lucrurilor, atât cu cetățenii comunei, precum și cu persoanele interesate de realizarea unor proiecte comune sau care vor dori să ne cunoască mai îndeaproape,
Îmi doresc ca și această cale de comunicare să păstreze spiritul de apropiere interumană, de respect pentru înaintașii noștri, de curaj în a aborda căi originale de rezolvare a problemelor,
Mi-aș dori ca mesajul acestui site să vă provoace la găsirea celor mai bune idei și să trezească dorința de a face din comuna noastră un foarte primitor "acasă".
Primar, Daniel Neamțu
În temeiul prevederilor ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, publicat în monitorul oficial nr. 555 din 5 iulie 2019, Primarul comunei Brănești îndeplineşte următoarele atribuţii:
ARTICOLUL 155 - Atribuţiile primarului
Primarul îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii:
a) atribuţii exercitate în calitate de reprezentant al statului, în condiţiile legii;
b) atribuţii referitoare la relaţia cu consiliul local;
c) atribuţii referitoare la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale;
d) atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local; e) alte atribuţii stabilite prin lege.
În temeiul alin. (1) lit. a), primarul:
a) îndeplineşte funcţia de ofiţer de stare civilă şi de autoritate tutelară şi asigură funcţionarea serviciilor publice locale de profil;
b) îndeplineşte atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, referendumului şi a recensământului;
c) îndeplineşte alte atribuţii stabilite prin lege.
În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b), primarul:
a) prezintă consiliului local, în primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, care se publică pe pagina de internet a unităţii administrativteritoriale în condiţiile legii;
b) participă la şedinţele consiliului local şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora;
c) prezintă, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte şi informări;
d) elaborează, în urma consultărilor publice, proiectele de strategii privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, le publică pe site-ul unităţii administrativ-teritoriale şi le supune aprobării consiliului local.
În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), primarul:
a) exercită funcţia de ordonator principal de credite;
b) întocmeşte proiectul bugetului unităţii administrativ-teritoriale şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar şi le supune spre aprobare consiliului local, în condiţiile şi la termenele prevăzute de lege;
c) prezintă consiliului local informări periodice privind execuţia bugetară, în condiţiile legii;
d) iniţiază, în condiţiile legii, negocieri pentru contractarea de împrumuturi şi emiterea de titluri de valoare în numele unităţii administrativ-teritoriale;
e) verifică, prin compartimentele de specialitate, corecta înregistrare fiscală a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atât a sediului social principal, cât şi a sediului secundar.
În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d), primarul:
a) coordonează realizarea serviciilor publice de interes local, prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local;
b) ia măsuri pentru prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de urgenţă;
c) ia măsuri pentru organizarea executării şi executarea în concret a activităţilor din domeniile prevăzute la art. 129 alin. (6) şi (7);
d) ia măsuri pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciilor publice de interes local prevăzute la art. 129 alin. (6) şi (7), precum şi a bunurilor din patrimoniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale;
e) numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local;
f) asigură elaborarea planurilor urbanistice prevăzute de lege, le supune aprobării consiliului local şi acţionează pentru respectarea prevederilor acestora;
g) emite avizele, acordurile şi autorizaţiile date în competenţa sa prin lege şi alte acte normative, ulterior verificării şi certificării de către compartimentele de specialitate din punctul de vedere al regularităţii, legalităţii şi de îndeplinire a cerinţelor tehnice;
h) asigură realizarea lucrărilor şi ia măsurile necesare conformării cu prevederile angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor pentru serviciile furnizate cetăţenilor.
Primarul desemnează funcţionarii publici anume împuterniciţi să ducă la îndeplinire obligaţiile privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, în condiţiile Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale, primarul colaborează cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi cu autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene.
Numirea conducătorilor instituţiilor publice de interes local, respectiv ai serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului sau examenului organizat potrivit procedurilor şi criteriilor aprobate de consiliul local la propunerea primarului, în condiţiile părţii a VI-a titlul II capitolul VI sau titlul III capitolul IV, după caz.
(1) Viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.
(2) Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
(3) Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local.
(4) În situaţia în care se aleg doi viceprimari, sunt declaraţi aleşi candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute. În această situaţie, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.
(5) Eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local.
(6) La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune.
(7) Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilităţile specifice funcţiei de viceprimar prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(8) Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
- Cunoasterea legislatiei.
- Atributii exercitate in calitate de reprezentant al statului , in conditiile legii.
- Atributii referitoare la relatia cu Consiliul local.
- Atributii referitoare la bugetul local.
- Atributii privind serviciile publice asigurate cetatenilor.
- Alte atributii stabilite prin lege.
- Îndeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor referendumului si a recensamantului.
- Elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrative-teritoriale si le supune aprobarii Consiliului Local.
- Initiaza in conditiile legii, negocieri pentru contractarea de imprumuturi si emiterea de titluri de valoare in numele unitatii administrative teritoriale.
- Initiaza in conditiile legii conditiile de realizare a cooperarii sau asocierii cu persoane juridice romaneori straine,cu organizatii neguvernamentale si cu altii parteneri sociali ,in vederea finantarii si realizarii in comun a unor actiuni, lucrari, servicii sau proiecte de interes public local,
- Propune consiliului local elaborarea, actualizarea Statutului comunei Branesti , in conditiile legii,
- Elaboreaza proiecte de hotarare cu privire la inventarierea, actualizarea bunurilor din domeniul public si privat al comunei.
- Verifica, prin compartimente de specialitate, corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar.
- Coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local, prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local.
- Ia masuri pentru prevenirea si dupa caz, gestionarea situatiilor de urgenta.
- Ia masuri pentru organizarea executarii si executarea in concret a activitatilor din domeniile prevăzute în Codul administrativ, la art. 129 alin. (6) și (7).
- Ia masuri pentru asigurarea inventarierii, evidentei statistice, inspectiei si controlului efectuarii serviciilor publice de interes local.
- Participa si asigura elaborarea planurilor urbanistice prevazute de lege.
- Emite avizele, acordurile si autorizatiile date in competenta sa prin lege si alte acte normative.
- Asigura realizarea lucrarilor si ia masurile necesare conformarii cu prevederile angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor pentru serviciile furnizate cetatenilor.
- Indeplineste atributiile Primarului in cazul lipsei acestuia din localitate ,in perioada de concediu de odihna,concediu medical, instruiri/cursuri de perfectionare.
Delegarea de atributii
- Viceprimarul este subordonat Primarului si inlocuitorul de drept al acestuia , care îi poate delega atributiile sale .
Sfera relationala :
Intern :
- relatii ierarhice : subordonat fata de –PRIMAR
- relatii functionale ,toate compartimentele din cadrul primariei
Extern :
- cu autoritati si institutii publice
- cu organizatii internationale
- cu persoane juridice private
(1) Secretarul General al comunei Brănești are următoarele atribuții specifice:
– avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului și hotărârile consiliului local;
– participă la şedinţele consiliului local;
– asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul local şi primar, precum şi între aceştia şi prefect;
– coordonează organizarea arhivei şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului local şi a dispoziţiilor primarului;
– asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor prevăzute la lit. a), asigură respectarea prevederilor legale pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Branesti;
– asigură procedurile de convocare a consiliului local şi efectuarea lucrărilor de secretariat, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesului-verbal al şedinţelor şi redactarea hotărârilor consiliului local;
– asigură pregătirea lucrărilor supuse dezbaterii consiliului local şi comisiilor de specialitate ale acestuia;
poate atesta, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, actul constitutiv şi statutul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară din care face parte unitatea administrativ-teritorială în cadrul căreia funcţionează;
– poate propune primarului, înscrierea unor probleme în proiectul ordinii de zi a şedinţelor ordinare ale consiliului local;
efectuează apelul nominal şi ţine evidenţa participării la şedinţele consiliului local, a consilierilor locali;
– numără voturile şi consemnează rezultatul votării, pe care îl prezintă preşedintelui de şedinţă;
– informează preşedintele de şedinţă cu privire la cvorumul şi la majoritatea necesare pentru adoptarea fiecărei hotărâri a consiliului local;
– asigură întocmirea dosarelor de şedinţă, legarea, numerotarea paginilor, semnarea şi ştampilarea acestora;
– urmăreşte ca la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale consiliului local să nu ia parte consilierii locali care se încadrează în dispoziţiile art. 228 alin. (2) din Codul administrativ, informează preşedintele de şedinţă cu privire la asemenea situaţii şi face cunoscute sancţiunile prevăzute de lege în asemenea cazuri;
– certifică conformitatea copiei cu actele originale din arhiva unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale;
– coordonează Compartimentul Agricol și Compartimentul Asistență Socială;
– coordonează, verifică și răspunde de modul de completare și ținere la zi a registrului agricol;
– asigură gestionarea sesizărilor pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24), conform prevederilor legale, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu:
în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în carți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.
– asigură secretariatul Comisiei locale de fond funciar constituită la nivelul comunei Branesti;
exercită atribuțiile conferite de lege în domeniul protecției civile;
– semnează listele electorale complementare cuprinzând cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul/reşedinţa în comuna Brănești, județul Dâmbovița, precum şi copiile listelor electorale complementare;
îndeplineşte, la cererea părţilor, următoarele acte notariale:
– legalizarea semnăturilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, în vederea acordării de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor şi oraşelor a beneficiilor de asistenţă socială şi/sau serviciilor sociale;
– legalizarea copiilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură private;
îndeplinește alte atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public care ocupă funcția de Secretar General al comunei îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Vezi compartimentele interne
(1) Secretarul General al comunei Brănești are următoarele atribuții specifice:
– avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului și hotărârile consiliului local;
– participă la şedinţele consiliului local;
– asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul local şi primar, precum şi între aceştia şi prefect;
– coordonează organizarea arhivei şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului local şi a dispoziţiilor primarului;
– asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor prevăzute la lit. a), asigură respectarea prevederilor legale pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Branesti;
– asigură procedurile de convocare a consiliului local şi efectuarea lucrărilor de secretariat, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesului-verbal al şedinţelor şi redactarea hotărârilor consiliului local;
– asigură pregătirea lucrărilor supuse dezbaterii consiliului local şi comisiilor de specialitate ale acestuia;
poate atesta, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, actul constitutiv şi statutul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară din care face parte unitatea administrativ-teritorială în cadrul căreia funcţionează;
– poate propune primarului, înscrierea unor probleme în proiectul ordinii de zi a şedinţelor ordinare ale consiliului local;
efectuează apelul nominal şi ţine evidenţa participării la şedinţele consiliului local, a consilierilor locali;
– numără voturile şi consemnează rezultatul votării, pe care îl prezintă preşedintelui de şedinţă;
– informează preşedintele de şedinţă cu privire la cvorumul şi la majoritatea necesare pentru adoptarea fiecărei hotărâri a consiliului local;
– asigură întocmirea dosarelor de şedinţă, legarea, numerotarea paginilor, semnarea şi ştampilarea acestora;
– urmăreşte ca la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale consiliului local să nu ia parte consilierii locali care se încadrează în dispoziţiile art. 228 alin. (2) din Codul administrativ, informează preşedintele de şedinţă cu privire la asemenea situaţii şi face cunoscute sancţiunile prevăzute de lege în asemenea cazuri;
– certifică conformitatea copiei cu actele originale din arhiva unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale;
– coordonează Compartimentul Agricol și Compartimentul Asistență Socială;
– coordonează, verifică și răspunde de modul de completare și ținere la zi a registrului agricol;
– asigură gestionarea sesizărilor pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24), conform prevederilor legale, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu:
în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în carți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.
– asigură secretariatul Comisiei locale de fond funciar constituită la nivelul comunei Branesti;
exercită atribuțiile conferite de lege în domeniul protecției civile;
– semnează listele electorale complementare cuprinzând cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul/reşedinţa în comuna Brănești, județul Dâmbovița, precum şi copiile listelor electorale complementare;
îndeplineşte, la cererea părţilor, următoarele acte notariale:
– legalizarea semnăturilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, în vederea acordării de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor şi oraşelor a beneficiilor de asistenţă socială şi/sau serviciilor sociale;
– legalizarea copiilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură private;
îndeplinește alte atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public care ocupă funcția de Secretar General al comunei îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Financiar-Contabilitate are următoarele atribuții specifice:
- acordă sprijin ordonatorului de credite în vederea întocmirii proiectului bugetului local şi contului de încheiere a exerciţiului financiar pentru a fi supuse aprobării consiliului local;
- ia măsuri de realizare a prevederilor bugetului local atât la partea de venituri, cât şi în privinţa cheltuielilor, prezentând periodic conducerii primăriei, informări privind stadiul realizărilor;
- analizează necesitatea şi oportunitatea unor modificări în structura bugetului în perioada execuţiei şi înaintează în acest sens propuneri ordonatorului de credite;
- asigură evidenţa contabilă a activităţilor administraţiei publice locale, asistenţa socială, învăţământ, cultură, şi întocmeşte rapoarte lunare şi dări de seamă trimestriale;
- efectuează controlul operaţiilor efectuate prin casieria primăriei;
- angajează primăria prin semnătură, alături de primar, în toate operaţiile patrimoniale;
- participă la organizarea sistemului informaţional al instituţiei, urmărind folosirea cât mai eficientă a datelor contabilităţii;
- asigura întocmirea, circuitul şi păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate şi se ocupă de implementarea şi utilizarea sistemului informatic de prelucrare a datelor;
- verifica modul în care este asigurată înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la administrarea patrimoniului;
- participă la efectuarea inventarierii valorilor materiale şi băneşti şi înregistrează diferenţele rezultate în documentele contabile;
- ia măsuri pentru regularizarea eventualelor minusuri sau plusuri din gestiune;
- verifică toate documentele justificative legate de operaţiunile economico-financiare şi pe baza lor întocmeşte notele contabile, în conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1991, republicată;
- asigură înregistrarea plaţilor de casă şi a cheltuielilor efective pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare;
- asigură organizarea şi ţinerea evidenţei, actualizarea şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale;
- efectuează plăţi din fondurile publice numai în urma aprobării angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fondurile publice de către ordonatorul principal de credite, conform OMFP nr.1792/2002 şi Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
- urmăreşte lichidarea soldurilor conturilor de debitori şi creditori, în acest scop, întocmind corespondenta şi formele necesare.
(2) Activitatea Impozite și Taxe constă în:
- constatarea, controlul, urmărirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aferente, a oricăror alte venituri proprii ale bugetelor locale, conform legislaţiei privind impozitele şi taxele locale;
- evidențierea, în programul informatic pe care-şi desfăşoară activitatea, a încasărilor şi a debitelor contribuabililor;
- evidențierea zilnică, pe baza de documente, a încasărilor şi plăţilor efectuate, evidenţe ce sunt predate la compartimentul contabilitate;
- întocmirea rapoartelor privind materia impozabilă a comunei, în condiţiile legii;
- participarea la întocmirea proiectelor de hotărâri privind impozitele şi taxele locale, propunând facilităţi legale privind încasarea acestora;
- verificarea şi urmărirea depunerii declaraţiilor de impunere pe care trebuie să le facă contribuabilii care au bunuri impozabile sau taxabile pe raza comunei, în vederea determinării valorilor impozabile, precum şi a impozitelor şi taxelor aferente;
- întocmirea matricolei privind impunerea pe teren, clădiri, mijloace de transport etc., în cazul persoanelor fizice şi juridice;
- întocmirea şi urmărirea completării tuturor registrelor cerute de lege privind încasarea impozitelor şi taxelor locale;
- îndeplinirea actelor de executare silită a creanţelor ce pot deveni venituri ale bugetului local, în condiţiile legii;
- urmărirea încasărilor taxelor speciale sau locale, stabilite prin hotărârile consiliului local;
- asigurarea concordanţei depline a datelor cuprinse în registrele agricole cu datele cuprinse în evidențele legate de încasarea impozitelor şi taxelor locale;
- întocmirea borderoului de debite pentru amenzi, cheltuieli penale, imputaţii, etc. confirmând luarea în debit către instituţiile de unde provin şi urmărind încasarea lor;
- asigurarea integrității mijloacelor băneşti ce sunt, conform reglementarilor legale gestionate;
- efectuarea încasărilor în numerar din trezorerie, direct de la contribuabili (persoane fizice sau juridice), efectuarea plăţilor, achitarea salariilor sau a altor drepturi băneşti;
- gestionarea inventarului bunurilor autorităţilor administraţiei publice;
- întocmirea şi eliberarea adeverinţelor, certificatelor, altor acte privind activitatea desfăşurată;
- întocmirea actelor de insolvabilitate, ținerea evidenței cetățenilor cărora li s-au întocmit aceste acte și verificarea periodică a stări de insolvabilitate a acestora;
- preluarea lunară a extraselor de cont și a altor documente aferente conturilor de venituri de la Compartimentul Financiar-Contabilitate;
- întocmirea şi predarea la contabilitate, zilnic, a registrului de casă;
- încrierea sumelor încasate în extrasele rol și desfășurarea în borderouri, pe capitole și subcapitole;
- întocmirea, la sfârșitul anului, a listei de rămășiță și a listei de plus la impozite și taxe;
- îndeplinirea altor atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Juridic, Contecios din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița asigură respectarea legalității actelor administrative adoptate de Consiliul Local Brănești și emise de primarului comunei Brănești, reprezentarea și susținerea intereselor în față autorităților publice și în fața instanțelor judecătorești, exercitând următoarele atribuții:
- asigură reprezentarea Consiliul Local Brănești și a primarului comunei Brănești în fața instanțelor judecătorești și a celorlalte organe judiciare;
- acordă sprijin și asistența de specialitate celorlalte structuri din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița cu ocazia redactării proiectelor de acte administrative, contractelor și a altor documente care implică acest tip de asistență;
- ține evidența operativă a dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată în care autoritățile administrației publice locale sunt parte și urmarește soluționarea acestora;
- redactează acțiunile de chemare în judecată și celelalte cereri adresate organelor judiciare, redactează cererile pentru exercitarea căilor de atac, ia măsuri pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești executorii definitive;
- redactează în colaborare cu structurile aparatului de specialitate ale primarului comunei Brănești, contractele în care comuna Brănești, ca persoană juridică de drept public, este parte;
- vizează juridic toate actele și contractele încheiate la nivelul U.A.T. Comuna Brănești și îndeplinește procedura de reziliere a contractelor;
- organizează cu compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, contractele în care comuna Brănești, asigură valorificarea bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul executării silite a debitorilor;
- colaborează la redactarea și verificarea proiectelor de acte administrative ale autorităților administrației publice locale în urma referatelor întocmite de structurile aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița;
- asigură punerea în aplicare a hotărârilor Consiliul Local al Comunei Brănești și a dispozițiilor primarului comunei Brănești, ce privesc activitatea compartimentului juridic;
- participă la activitatea diverselor comisii constituite la nivelul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița;
- face propuneri de modificări de proiecte de acte normative transmise de organele centrale, judetene, locale spre avizare și consultare;
- monitorizează apariția actelor normative și semnalează autorităților administrației publice locale, Consililului local, primarului comunei Brănești și aparatului de specialitate atribuții ce decurg în sarcina lor din aceste acte normative;
- exercită și alte atribuții și sarcini de la primarul comunei Brănești, județul Dâmbovița, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Activitatea de Resurse Umane constă în:
- organizarea personalului, prin elaboarea și prezentarea către primarul comunei Brănești a propunerilor de organizare a aparatului de specialitate, stabilirea numarului de personal și a structurii organizatorice a acestuia;
- elaborarea, în colaboare cu personalul din celelalte structuri organizatorice a aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, a Regulamentului de organizare și funcționare și a Regulamentului de Ordine Internă al acestuia;
- asigurarea personalului necesar, prin întocmirea documentației legale referitoare la oragnizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în vederea recrutării, selecției și angajării de personal;
- administrarea și gestionarea resurselor umane, prin întocmirea dosarului profesional al funcționarilor publici sau al dosarului personal al fiecărui salariat personal contractual, care să conțină documentele prevăzute de lege, completarea și păstrarea dosarelor profesionale sau personale;
- monitorizarea aplicării prevederilor Codului de conduită în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești;
- întocmirea documentațiilor, a referatelor și a proiectelor de dispoziții pentru stabilirea drepturilor salariale conform legii;
- colectarea, completarea și transmiterea periodică către Agenția Națională a Funcționarilor Publici a datelor și informațiilor relevante privind evidența funcțiilor publice și a funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- supravegherea permanentă a procedurilor de măsurare și evaluare a performanțelor profesionale individuale și acordarea sprijinului primarului comunei Brănești la întocmirea acestora și a fișelor de post;
- asigurarea secretariatului Comisiei de monitorizare, coordonare și îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control intern/managerial al aparatului de specialitate al primarului comunei Bărnești, județul Dâmbovița;
- elaborarea și prezentarea, spre aprobare, a statelor nominale de personal ale aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, actualizate în urma modificărilor intervenite în organigramă, a mișcărilor interne de personal, a angajărilor și promovărilor, precum și ca urmare a majorărilor și indexărilor de salarii;
- punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului local al comunei Brănești din domeniul său de activitate;
- ținerea evidenței funcțiilor și a funcționarilor publici conform machetelor elaborate de A.N.F.P. și tranmiterea lor în timp util;
- urmărirea și operarea, după caz, a atribuțiilor individuale prevăzute în fișa postului fiecărui funcționar public și personal contractual din unitate;
- întocmirea rapoartelor de evaluare pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului și personalul activităților subordonate Consiliului local al comunei Brănești;
- asigurarea participării la cursurile de perfecționare profesională a funcționarilor publici, ținand cont de rezultatul rapoartelor de evaluare;
- completarea registrului de evidență a persoanelor (REVISAL) și transmiterea în termen a tuturor modificărilor intervenite;
- întocmirea formelor de angajare (dispoziții, completare de formulare de contract individual de muncă, etc.)
- organizarea examenelor şi concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice vacante, asigurarea publicității privind ocuparea posturilor pentru funcţionarii publici şi personalul contractual;
- organizarea examenelor pentru promovarea personalului, conform legislaţiei în vigoare;
- întocmirea planificării personalului în concedii de odihnă pentru anul în curs, calcularea numărului de zile cuvenit fiecărui salariat și urmărirea respectării acestuia;
- întomirea condicii de prezenţă a personalului, urmărirea semnării acesteia;
- întocmirea referatului şi a dispoziţiei pentru reluarea activităţii persoanelor care au beneficiat de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi sau trei ani, după caz;
- eliberarea adeverințelor de vechime şi din registrul de evidenţă al salariaţilor cu toate schimbările survenite în situaţia angajaţiilor, conform legislaţiei în vigoare;
- asigurarea stabilirii şi reactualizarea vechimii în muncă pentru fiecare salariat;
- eliberarea, la cerere, a adeverinţelor de salarii sau de altă natură;
(2) Activitatea de Stare Civilă constă în:
- asigurarea registrelor, a certificatelor de stare civilă, a altor imprimate şi materiale necesare activităţii de stare civilă;
- păstrarea registrelor cu acte de stare civilă;
- întocmirea şi trimiterea la cerere, a extraselor pentru uzul autorităţilor publice după actele de stare civilă;
- întocmirea actelor de naştere, căsătorie şi deces şi înscrierea prin menţiune a recunoaşterii şi stabilirii filiaţiei, adopţia, divorţul şi schimbarea numelui şi prenumelui;
- întocmirea şi trimiterea, în termen, a comunicărilor de menţiuni la Consiliul Judeţean şi la alte consilii locale din ţară;
- urmărirea înaintării registrelor de stare civilă, după completare, în termen de 30 de zile, exemplarul II, la Serviciul de stare civilă al Consiliului judeţean ;
- înaintarea, în termen, a buletinelor statistice de identitate, livretelor militare şi adeverinţelor de recrutare ale celor decedaţi, la organele de specialitate ;
- reconstituirea registrelor de stare civilă pierdute ori distruse, după exemplarele existente la Consiliul Judeţean ;
- întocmirea rapoartelor şi informărilor cu privire la activitatea de stare civilă ;
- urmărirea actualizării permanente a listelor electorale cuprinzând locuitorii comunei;
- păstrarea, în condiţii corespunzătoare, a arhivei ce priveşte activitatea de stare civilă;
- întocmirea livretelor de familie;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Achiziții Publice are următoarele atribuții specifice:
- întocmeşte şi elaborează Programul Anual al Achiziţiilor Publice (PAAP) pe baza necesităților și priorităților comunicate de celelalte compartimente, pe coduri CPV, în conformitate cu prevederile bugetare, îl supune avizării primarului și aprobării Consiliului local şi urmăreşte respectarea acestuia;
- participă la elaborarea Strategiei de Contractare necesară în cadrul procedurilor de atribuire;
- iniţiază, identifică şi promovează proiecte cu finanţare din fonduri structurale, precum şi din fonduri ale bugetului local;
- asigură realizarea studiilor de prefezabilitate/fezabilitate şi a proiectelor tehnice privind obiectivele noi de investiţii;
- verifică specificațiile tehnice/caietele de sarcini aferente achiziţiilor, dacă acestea sunt elaborate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- întocmește, cu sprijinul membrilor comisiei de evaluare a ofertelor, punctul de vedere al autorității contractante asupra contestaţiei și transmite CNSC copia dosarului achiziției publice;
- întocmește comunicările privind rezultatul procedurii de atribuire;
- îndeplineşte procedurile legale referitoare la achiziţiile directe de produse, servicii sau lucrări, în urma solicitărilor compartimentelor de specialitate prin referatul de necesitate fundamentat, și după caz, a specificațiilor tehnice/caietelor de sarcini transmise de către acestea;
- elaborează, împreună cu compartimentul de specialitate/consultantul care a redactat caietul de sarcini, răspunsurile la solicitările de clarificări cu privire la documentația de atribuire, în etapa prealabilă depunerii de oferte, și asigură postarea acestora în SEAP;
- elaborează sau, după caz, coordonează activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire pentru procedurile de achiziţii publice și a documentelor-suport: fișa de date a achiziției, proiectul de contract conținând clauzele contractuale obligatorii/specifice, formulare și modele de documente, strategia de contractare, Documentul Unic de Achiziție European (DUAE), declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal privind persoanele ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, precum și datele de identificare ale acestora;
- completează și publică anunţurile/invitaţiile de participare/atribuire în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru procedurile organizate, precum şi publicarea documentaţiei de atribuire;
- înştiinţează Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în vederea urmăririi şi verificării procesului de achiziţie publică, când este cazul;
- asigură îndeplinirea procedurilor legale cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de proprietate publică/privată la nivelul comunei, conform hotărârilor adoptate de către consiliul local;
- înregistrează ofertele/contractele în ordine cronologică și sistematică, completând Registrele oferte şi Registrele contracte pentru concesionări, respectiv închirieri;
- în cazul vânzării bunurilor imobile aparţinând domeniului privat al comunei comunică rezultatul licitaţiei şi înaintează documentele la secretarul general pentru perfectarea actului de vânzare - cumpărare la Biroul Notarului Public;
- constituie și păstrează dosarul achiziției publice;
- întocmeşte raportul anual privind contractele de achiziţii publice pe baza evidenţei existente în cadrul compartimentului;
- identifică şi propune primarului comunei Brănești programele de finanţare eligibile şi elaborează, împreună cu alte compartimente funcţionale, sau, după caz, cu alţi parteneri, cererile de finanţare pe care le depune în termenele stabilite;
- propune conducerii autorității publice locale realizarea de teme de studiu, analize tehnico-economice, studii de fezabilitate, studii de impact de mediu, topo, proiecte tehnice, etc. şi urmăreşte realizarea lor la termen;
- solicită de la bugetul local sumele necesare asigurării cofinanţării şi acoperirii cheltuielilor neeligibile pentru proiectele care vor beneficia de fonduri nerambursabile;
- asigură legătura cu instituţia finanţatoare;
- participă la implementarea proiectelor;
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Urbanism și Protecția Mediului îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- întocmește programe de organizare și dezvoltare urbanistică a comunei, precum și programe de amenajare a teritoriului cu respectarea tradiției locale;
- avizează toate proiectele din domeniul urbanismului și al autorizărilor în construcții de pe teritoriul comunei și participă la inițierea proiectelor ce se execută din bugetul local sau alte fonduri publice;
- stabilește și propune Consiliului Local măsuri pentru refacerea și protecția mediului înconjurător în scopul creșterii calității vieții, asigură respectarea prevederilor legale privind protecția și conservarea monumentelor istorice, a siturilor arheologice, a parcurilor și zonelor verzi;
- urmăreste modul de punere în aplicare a proiectelor din domeniul urbanismului și autorizării în construcții;
- verifică documentaţiile tehnice C.U. şi A.C. depuse de solicitanţi, urmărind cu precădere respectarea cerinţelor legale, conţinutul acestora, existenţa tuturor avizelor legale necesare, verificarea şi semnarea documentaţiilor de persoane de specialitate stabilite de lege;
- redactează certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire, avizele tehnice ale Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi proiectele de hotărâri pentru Consiliul ocal privind planurile urbanistice de detaliu şi zonale;
- pregăteşte planurile urbanistice în vederea prezentării acestora comisiei de urbanism şi Consiliului local;
- analizează, rezolvă şi răspunde sesizărilor primite de la cetăţeni, redactând răspunsuri şi acorduri de principiu;
- eliberează certificate pentru intabulări de imobile sau rectificări CF, verificând în acest scop imobilele şi actele de proprietate;
- săptămânal verifică pe teren ca lucrările de construire sau de desfiinţare să se execute în baza A.C. și informează în scris primarul/viceprimarul de măsurile legale aplicate;
- săptămânal verifică pe teren respectarea proiectelor autorizate și informează în scris primarul/viceprimarul de neregulile constatate și măsurile legale aplicate;
- ține evidenţa autorizaţiilor de construire aprobate, precum și a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire emise de către Consiliul Judeţean Dâmbovița pe raza comunei Brănești;
- face parte din comisiile constituite în baza dispoziției primarului comunei Brănești pentru efectuarea recepțiilor la terminarea lucrarilor şi recepţiilor la stadiul fizic;
- întocmeşte şi eliberează avizele, certificatele şi autorizaţiile în conformitate cu prevederile legale, în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- ia măsuri, alături de viceprimar, pentru respectarea de către persoanele fizice şi juridice a prevederilor legale în materie de urbanism, dezvoltare durabilă;
- întocmeşte şi transmite rapoartele statistice prevăzute de lege în domeniul său de activitate;
- ia măsuri de sancţionare a celor ce nu respectă prevederile legale în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- este împuternicitul primarului, ca organ de control în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- are obligația de a urmări realizarea investiţiilor realizate în comună finanţate din surse bugetare şi extrabugetare;
- răspunde de modul în care sunt aplicate taxele la toate actele şi faptele din sfera atribuţiilor sale;
- elaborează proiectele de acte normative şi a altor reglementării specifice autorităţilor administraţie publice locale pentru domeniul său de activitate;
- întocmește rapoarte, documente, situaţii, studii, evaluări referitoare la activitatea specifică compartimentului său;
- propune conducerii autorității publice locale realizarea de teme de studiu, analize tehnico-economice, studii de fezabilitate, studii de impact de mediu, topo, proiecte tehnice, etc. şi urmăreşte realizarea lor la termen;
- depune la depozitul arhivei, pe bază de inventar şi proces verbal de predare-primire documentele create în cursul unui an calendaristic, grupate în dosare, potrivit problematicii şi termenelor de păstrare stabilite în nomenclator;
- se preocupă în permanenţă de pregătirea sa profesională, întocmind o listă care să cuprindă actele normative care reglementează activitatea din sfera atribuţiilor sale, inclusiv pe cele prin care se modifică/completează/aprobă acestea;
- întocmește și gestionează o bază de date cuprinzătoare cu privire la toate informațiile legate de imobile, strazi, inclusiv cele situate în zone nou înființate, care cuprind parcelări ce s-au format ca urmare a aplicării legilor fondului funciar;
- propune denumiri (schimbarea denumirii) de strazi;
- are acces la baza de date și informații urbane (hărți, schițe, planuri cadastrale, documentații și planuri de urbanism și amenajarea teritoriului) și contribuie la actualizarea periodică a acestor date;
- propune întocmirea PUZ-urilor pentru constituiri de străzi noi;
- îndeplinește orice alte sarcini dispuse de șeful ierarhic;
- ia în evidență și comunică instituțiilor și serviciilor publice Hotărârile Consiliului local privind modificarea denumirii străzilor.
(2) În sfera protecției mediului , Compartimentul are următoarele atribuții specifice:
- cooperează și colaborează cu autoritățile publice centrale și locale pentru implementarea și finalizarea obiectivelor aferente utilităților publice, așa cum sunt definite de către Legea nr. 51/2006, a serviciilor de utilități publice, actualizată sau alte acte normative în vigoare;
- cooperează și colaborează cu autoritățile publice centrale și locale în toate etapele de organizare, exploatare și gestionare a serviciilor publice de utilități;
- asigură monitorizarea permanentă a utilităților publice din comuna Brănești, județul Dâmbovița, din punct de vedere al stadiilor fizice și valorice, pe parcursul derulării unor lucrări și servicii și totodată, gestionarea periodică a unor date tehnice și statistice postutilizare;
- evidențiază periodic date statistice aferente utilităților publice;
- colaborează cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare din domeniu pentru rezolvarea unor aspecte din domeniile specifice;
- colaborează cu direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, atunci când este cazul, pentru rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor din sfera utilităților publice;
- cooperează permanent cu Ministerul Mediului și Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița;
- urmărește modul de respectare a prevederilor legii privind protecția mediului înconjurător, raportat la atribuțiile ce revin autorității comuna Brănești;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea realizării serviciilor publice de interes local privind gestionarea deșeurilor;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea elaborării temelor și caietelor de sarcini pentru documentații și proiecte din domeniul specific de activitate;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea respectării prevederilor privind gospodărirea localității referitoare la protecția mediului;
- constituie și actualizează baza de date în domeniul deșeurilor și protecției mediului în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului;
- participă în grupul de lucru pentru monitorizarea și elaborarea Planului Comunal de Gestiune a Deșeurilor;
- întocmește temele de proiectare pentru evaluările de mediu și evaluările de impact asupra mediului în vederea obținerii avizelor de mediu și acordurilor de mediu pentru proiectele Consiliului local;
- derulează procedurile de obținere a avizelor pentru proiectele Consiliului local;
- colaborează, la solicitare, cu instituții abilitate (I.P.M., Garda de Mediu, A.S.P., D.S.V., O.P.C.) la efectuarea unor controale tematice pe întreaga perioadă a anului, la agenții economici ce își desfășoară activitatea pe raza comunei;
- se ocupă de administrarea, amenajarea și regularizarea cursurilor de apă;
- răspunde de administrarea, organizarea, funcționarea și întreținerea cimitirelor
- se îngrijeste de sănătatea populației și calitatea vietii;
- contribuie la dezvoltarea durabilă, protejarea și valorificarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, protecția și conservarea mediului, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Compartimentul Cultură are următoarele atribuții specifice:
- contribuie la păstrarea obiceiurilor și tradiției specifice zonei;
- participă la festivaluri și concursuri care se organizează la nivel de județ;
- organizează simpozioane;
- organizează împreună cu școala și gradinița concursuri pentru elevi, spectacole, jocuri și concursuri pentru tinerii din comună;
- organizează și desfășoară activități cultural-artistice și de educație permanentă;
- organizează și susține formațiile artistice de amatori, de concursuri și festivaluri folclorice, inclusiv a participării formațiilor la manifestări culturale intercomunale și interjudețene;
- răspunde pentru întreaga activitate culturală a comunei;
- organizează și susține activități de documentare, expoziții temporare sau permanente;
- asigură difuzarea de filme artistice și documentarii;
- organizează cercuri științifice și tehnice, de artă populară și de gospodărire țărănească;
- organizează și desfășoară cursuri de educație civică;
- organizează și desfășoară activități de interes public comunitar;
- elaborează programe de activitate anuale și pe etape;
- sprijină îmbogățirea patrimoniului instituției prin donații, achiziții, organizare de expoziții de artă și alte forme;
- participă la acțiunile organizate de conducerea primăriei;
- îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Compartimentul Biblioteca Comunală Theodor Balș:
- colecționează, dezvoltă, organizează, conservă și pune la dispoziția utilizatorilor colecții enciclopedice reprezentative de cărți, periodice, documente grafice și audiovizuale, precum și alte materiale purtătoare de informații, în funcție de dimensiunile și structura socio-profesională a populației din localitate, de cerințele reale și potentiale ale acestora;
- întocmește cataloage și alte instrumente de valorificare și comunicare a colecțiilor în sistem tradițional și informatizat, asigură servicii de informare bibliografică și documentare de interes local și, după caz, de alte interese;
- oferă utilizatorilor atât servicii pentru lectură, studio, informare și documentare la sediu, cât și de împrumut la domiciliu;
- efectuează, în scopul valorificării colecțiilor, bibliografii, studii și cercetări în bibliologie, sociologia lecturii și știința informării, acționând pentru aplicarea în plan teoretic și practic a cercetărilor;
- inițiază, organizează sau participă la realizarea unor programe de informatizare, de cercetare și cu caracter bibliografic, de valorificare a tradițiilor culturale, de promovare a creației științifice, tehnice și cultural –artistice;
- completează curent și retrospectiv colecțiile, prin achiziții, abonamente, schimb, transfer, donații și alte surse;
- asigură evidența biblioteconomică primară și individuală a colecțiilor și a circulației acestora în relația bibliotecă-utilizator-bibliotecă;
- prelucrează biblioteconomic colecțiile, conform normelor tehnice de specialitate;
- organizează un sistem de cataloage, pe fișe sau în regim automatizat compus, în principal din: cataloage generale de serviciu, cataloage alfabetice și sistemice pentru public, cataloage pe secții sau pe tipuri de colecții, precum și cataloage locale, realizate în colaborare cu alte instituții de profil, bibliotecile comunale organizează cel puțin un catalog general alfabetic și unul sistematic;
- îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Relații cu Publicul îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Relaţii cu publicul
- primeşte şi înregistrează întreaga corespondență adresata Consiliului local sau primarului;
- prezintă persoanelor din conducerea primăriei comunei corespondența, cererile, reclamaţiile şi sesizările cetăţenilor, urmăreşte soluţionarea lor la termenele stabilite prin lege şi expediază răspunsul la acestea;
- primeşte, înregistrează, expediază celor vizaţi hotărâri ale Consiliului local sau dispoziţii ale primarului şi urmăreşte realizarea lor;
- asigură, prin afişare la sediul şi pe site-ul primăriei, dispoziţiile primarului, hotărârile Consiliului local, legi şi hotărâri ale guvernului sau acte cu caracter normativ, ori extrase din acestea care prezintă interes cetăţenesc;
- realizează copii de pe actele oficiale, la cererea celor îndreptăţiţi;
- asigură, la nivelul comunei, punerea în aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
- aplică prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, precum și pentru relația cu societatea civilă, la nivelul primăriei comunei Brănești;
- primeşte propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice în condiţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională;
- Este responsabil cu activitatea de soluționare a petițiilor conform Ordonanței nr. 27/2002.
- Monitorizarea procedurilor administrative
- ia măsuri pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Brănești, precum şi pentru asigurarea publicării oricăror documente, potrivit prevederilor Codului administrativ;
- este responsabil cu difuzarea informaţiilor publice, asigurând rezolvarea solicitărilor privind informaţiile de interes public, precum şi organizarea şi funcţionarea punctului de informare-documentare în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare;
- este responsabil pentru relaţia cu societatea civilă, sens în care va lua măsuri legale pentru punerea în aplicare a Legii nr. 52/2008 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Agricol îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Registru agricol
- completează şi ține la zi registrul agricol, atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic și răspunde de exactitatea datelor înscrise;
- înregistrează în registrul agricol bunurile mobile și imobile, animale, păsări, familiile de albine și alte bunuri deținute de persoanele fizice și juridice, urmărește și operează mișcarea acestora pe tot parcursul anului;
- aduce la cunoştinţa secretarului necesitatea modificării unor date înscrise în registrul agricol;
- întocmeşte şi eliberează adeverinţe şi certificate ce conţin date din registrul agricol;
- efectuează verificări la gospodăriile populaţiei privind concordanţa datelor înscrise în registrele agricole şi existentul din teren;
- verifica în teren cele declarate de solicitanţii certificatelor de producător şi tine evidenţa certificatelor eliberate într-un registru special;
- eliberează bilete de proprietate animală, în condiţiile legii;
- informează cetăţenii şi urmăreşte respectarea normelor tehnice şi a legislaţiei în vigoare, referitoare la carantina fitosanitara, combaterea bolilor şi dăunătorilor la plante şi utilizarea pesticidelor;
- analizează documentaţiile întocmite de beneficiari necesare obţinerii avizelor pentru scoaterea din producţia agricolă, schimburi şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor;
- ia masuri pentru sprijinirea producătorilor agricoli, asigurând consultanţa de specialitate în vederea înfiinţării de plantaţii, exploataţii agricole;
- asigură consultanţa pentru îmbunătăţirea calităţii păşunilor şi fâneţelor naturale;
- eliberează certificate, adeverințe şi alte documente pe baza datelor din registrul agricol, conform solicitărilor;
- îndrumă producătorii agricoli în sensul întocmirii documentaţiilor pentru acordarea primelor de produs, precum şi în sensul cunoaşterii modalităţilor directe de subvenţionare a producătorilor agricoli;
- participă la lucrările privind recensamântul agricol și al populației;
- colaborează direct cu Comisia Locală de Fond Funciar și pune la dispoziția acesteia documente și date solicitate;
- răspunde de exactitatea datelor privind fondul funciar, balanțele de fond funciar, datele statistice, tabele parcelare.
- Cadastru
- participă la activitatea de delimitare a teritoriului administrativ al comunei şi asigură conservarea punctelor de hotar materializate prin borne;
- urmăreşte executarea măsurătorilor cadastrale în vederea actualizării evidenţei proprietăţilor imobiliare ale comunei Branesti;
- vizează şi ţine evidenţa documentelor de carte funciară necesare admiterii cererilor de înscriere în cartea funciară a comunei Branesti;
- întocmeşte documentaţia premergătoare încheierii contractelor de servicii cu persoanele fizice autorizate în efectuarea măsurătorilor topografice;
- întocmeşte documentaţia necesară privind situaţia juridică a terenurilor în vederea închirierii, concesionării, vânzării, după caz;
- înaintează şi urmăreşte documentaţiile de CF depuse în vederea intabulării la OCPI;
- participă la expertizele judecătoreşti în dosarele care au ca obiect terenuri de pe raza comunei;
- furnizează date şi eliberează documente referitoare la situaţia juridică a terenurilor care au fost expropriate sau donate statului;
- ia măsuri pentru întocmirea documentaţiilor tehnice pentru comasări, dezmembrări, donaţii şi schimburi de terenuri în care este parte comuna Brănești şi pune în aplicare hotărârile Consiliului local adoptate în acest sens;
- pune la dispoziţia cetăţenilor şi a altor instituţii interesate, contra cost, date referitoare la terenurile şi construcţiile din sectoarele cadastrale care au fost încheiate.
III. Patrimoniu
- ţine evidenţa şi administrează domeniul public şi privat al comunei Branesti;
- ţine evidenţa fondului imobiliar şi a altor mijloace fixe din patrimoniu şi operează modificările intervenite ca urmare a vânzărilor, restituirilor sau demolărilor;
- face propuneri pentru casarea unor bunuri aparţinând domeniului privat,după caz.
(2) Funcționarii publici din cadrul acestui compartiment îndeplinesc oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Asistență Socială îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Asistenţă socială
- identifică persoanele şi familiile care sunt marginalizate social şi măsurile de prevenire şi combatere a marginalizării sociale la nivelul comunei, conform planurilor adoptate în acest sens de către Consiliul local;
- face propuneri ordonatorului de credite pentru ajutorarea familiilor cu probleme socio-economice deficitare, cu venituri sub nivelul de subzistenţă;
- face propuneri de aproximare a cuantumului resurselor financiare necesare punerii în aplicare a programelor sociale la nivelul comunei;
- întocmeşte anchete sociale privind condiţiile socio-morale şi educaţionale pe care familiile vulnerabile le asigură copiilor lor;
- întocmeşte situaţia copiilor lipsiţi de ocrotire părintească şi propune, după caz, instituirea tutelei sau curatelei;
- evaluează situaţia familiilor cu statut socio-economic sub nivelul minim garantat şi întocmeşte anchetele sociale pentru cazurile care necesită acordarea unei forme de ajutor social;
- supraveghează îndeplinirea de către beneficiarii formelor de ajutor social a condiţiilor legale necesare acordării ajutoarelor sociale şi comunică de îndată secretarului comunei neîndeplinirea acestora, în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
- ţine evidența copiilor de pe raza comunei încredinţaţi unor centre de ocrotire socială, precum şi a celor încredinţaţi în plasament;
- identifică la nivelul comunei familiile dispuse să ia copii în plasament pentru o perioadă determinată şi tine evidenţa acestora;
- îndrumă persoanele cu handicap sau reprezentanţii acestora spre instituţiile care le pot acorda drepturi specifice;
- stabileşte legături cu autorităţile implicate în protecţia copiilor vulnerabili din punct de vedere social şi medical;
- iniţiază, împreună cu serviciile judeţene de asistenţă socială acţiuni de prevenire a abandonului copiilor;
- răspunde de îndeplinirea sarcinilor prevăzute de lege pe linie de autoritate tutelară, de ocrotirea copilului şi familiei, prin colectivul de sprijin al autorităţii tutelare;
- întocmeşte şi eliberează adeverinţe şi alte acte în domeniul asistenţei sociale.
- Asistenţă, mediere comunitară
- identifică familiile cu risc crescut de îmbolnavire din cadrul comunităţii;
- determină nevoile medico-sociale ale populaţiei cu risc;
- culege date despre starea de sănătate a familiilor din teritoriul unde îşi desfăşoară activitatea;
- ia măsuri de organizare a acţiunilor destinate protejării sănătăţii;
- planifică şi monitorizează programe de sănătate;
- identifică, urmăreşte şi supraveghează medical gravide cu risc medico-social în colaborare cu medicul şi asistența de familie pentru asigurarea în familie a condiţiilor favorabile dezvoltării nou născutului;
- vizitează la domiciliu lăuzele, recomandând măsurile necesare de protecţie a sănătăţii mamei şi nou născutului;
- în cazul unei probleme sociale ia legătura cu servciul social din primarie şi din alte structuri pentru prevenirea abandonului;
- supraveghează în mod activ starea de sănătate a sugarului şi copilului mic;
- promovează alăptarea şi practicile corecte de nutriţie;
- participă în echipă la desfăşurarea diferitelor acţiuni colective, pe teritoriul comunitatii: vaccinări, programe de screening populaţional, implementarea programelor naţionale de sănătate;
- participă la aplicarea măsurilor de luptă în focar;
- îndrumă toţi contacţii depistaţi pentru controlul periodic;
- semnalează medicului de familie cazurile suspecte de boli transmisibile constatate cu ocazia activităţii sale pe teren;
- vizitează sugarii cu risc medico-social trataţi la domiciliu şi urmăreşte aplicarea măsurilor terapeutice recomandate de medic;
- urmăreşte şi supraveghează în mod activ copiii din evidenţa specială (TBC, SIDA, anemia, prematuri, etc.);
- identifică persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie şi contribuie la înscrierea acestora; preia din maternitate şi supraveghează activ nou-născuţii ale căror mame nu sunt pe listele medicilor de familie sau în zonele unde nu există medic de familie;
- organizează activităţi de consiliere şi demonstraţii practice pentru diferite categorii populaţionale;
- colaborează cu ONG-uri şi alte instituţii pentru realizarea programelor ce se adresează unor grupuri ţintă de populaţie (psihici, vârstnici, alcoolici, consumatori de droguri) în conformitate cu strategia naţională;
- identifică persoanele de vârstă fertilă; diseminează informaţii specifice de planificare familială/contracepţie;
- identifică cazurile de violenţă în familie, cazurile de abuz, persoanele cu handicap, bolnavii cronici din familiile vulnerabile;
- întreprinde activităţi de educație pentru un stil de viaţă sănătos.
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Situații de Urgență/SVSU îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- planificarea și conducerea activităților de întocmire, aprobare, actualizare, păstrare și de aplicare a documentelor operative (P.A.A.R; planul de urgență radiologică; planul de evacuare în cazul unui conflict armat; planul de apărare împotriva dezastrelor - Inundații și poluări accidentale; Planul de evacuare în situații de urgență);
- asigură, prin măsuri organizatorice, materialele și documentele necesare privind înștiințarea și aducerea Comitetului Local pentru Situații de Urgență la sediul Primăriei în mod oportun, în caz de dezastre sau la ordin;
- conduce, coordonează, îndrumă și controlează activitățile de protecție civilă la nivel de comună, în vederea realizării măsurilor stabilite pentru pregătirea populației, teritoriului și economiei, prevăzute în actele normative in vigoare;
- studiază și prezintă propuneri Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Brănești pentru prevederea în planurile de intervenție a nevoilor de aprovizionare pentru protecția civilă, urmărind realizarea acestora;
- propune pentru aprobare Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Brănești măsurile curente și de perspectivă ce revin pe linie de protecție civilă a localității;
- asigură funcționarea întregului sistem centralizat și necentralizat de alarmare a comunei, verifică starea operativă a mijloacelor tehnice și ia măsuri de reparații și remediere a deficiențelor apărute;
- întocmește, anual, proiectul de cheltuieli pentru achiziționarea de materiale și mijloace de protecție;
- întreține circuitele de impulsionare sirene, repararea și întreține tehnica din dotare în vederea alocării fondurilor necesare acestor activități;
- ține evidența strictă a documentelor pe linia serviciului, păstrează caracterul acestora și secretul datelor și informațiilor, conform legislației în vigoare;
- pregătește, desfășoară și participă la activități demonstrative, consfătuiri, instructaje, controale, aplicații, exerciții, antrenamente, convocări de pregătire, etc.;
- organizează, înștiințează și alarmează despre pericolul atacurilor din aer sau în caz de calamități naturale sau antropice;
- organizează și conduce, conform planurilor existente și potrivit ordinelor Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgenta, acțiunile formațiunilor de intervenție pentru înlăturarea urmărilor produse la dezastre și în alte situații speciale;
- asigură colaborarea cu celelalte instituții implicate (poliția, alte servicii de pază, SMURD, Cruce Roșie, etc. ) și operatorii economici pentru realizarea măsurilor de protecție cuprinse în documentele operative și pentru desfășurarea pregătirii în domeniul situațiilor de urgență în special, pe timpul aplicațiilor, exercițiilor și alarmărilor;
- asigură arhivarea documentelor gestionate;
- realizează activitatea de instruire a salariațiilor în domeniul situațiilor de urgență;
- execută acțiuni de intervenție pentru stingerea incendiilor, salvare și deblocare, evacuare, adăpostire și protecție a persoanelor, animalelor și bunurilor materiale și de prim ajutor în situații de uregență;
- îndeplinește funcția de agent de inundații;
- întocmește și actualizează planurile locale de apărare împotriva inundațiilor, ghețurilor și poluărilor accidentale și de evacuare în situații de urgență;
- asigură, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență supravegherea permanentă, pe timpul apelor mari a secțiunilor podurilor și podețelor subdimensionate de pe raza localității pentru prevenirea inundațiilor;
- centralizează datele privind urmările fenomenelor hidrometeorologice periculoase, întocmirea și transmiterea rapoartelor operative potrivit prevederilor legale;
- organizează și desfășoară permanent acțiuni de conștientizare a populației asupra riscului pe care îl prezintă inundațiile și asupra măsurilor care trebuiesc întreprinse de fiecare cetățean pentru diminuarea pagubelor;
- urmărește realizarea și întreținerea corespunzătoare a șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albiile cursurilor de apă, din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor;
- asigură afișarea în locuri publice a semnificației codurilor de culori pentru avertizările meteorologice și hidrologice și a semnificației semnalelor acustice de alarmare a populației;
- verifică starea cursurilor de apă de pe raza localității, precum și efectele inundațiilor;
- împreună cu Compania de Apă verifică lunar starea hidranților de incendiu de pe raza comunei;
- anunță în scris primarul sau viceprimarul de perioadele în care părăsește localitatea, desemnând un înlocuitor.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Compartimentul Administrativ și Gospodărire Comunală îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Administrativ
- încarcă anual instinctoarele pentru stingerea incendiilor;
- rezolvă problemele legate de asigurarea auto obligatorie şi de asigurarea în caz de avarie a autoturismului (CASCO);
- administrează vehiculele aparținand primariei comunei Brănești;
- supravegehează lucrările de reparaţii efectuate în sediile aparţinând domeniului public şi privat al comunei;
- depozitează și distribuie mărfurile, piesele de schimb, carburanții, pe care le/îi preia în gestiune și le/îi eliberează pe baza bonurilor de consum;
- asigură reparațiile curente, întreținerea, curățenia și administrarea sediului;
- organizează activitatea de exploatare a parcului auto propriu, asigurând condițiile de garare;
- eliberează foile de parcurs;
- întocmește fișa activității zilnice pentru parcul auto, precum și situația privind consumul de carburanți din cursul lunii pentru fiecare vehicul, pe care o depune la Compartimentul Financiar-Contabilitate, la sfârșitul lunii;
- verifică în prima zi a lunii stocul de carburanți pentru fiecare vehicul și consemnează stocul existent într-un proces-verbal.
- Gospodărire Comunală
- execută lucrări de preluare a gunoaielor din fața imobilelor, de pe străzi și din alte locuri publice, măturarea străzile, aleile din parcuri și din alte locuri publice aflate în administrarea consiliului local.
- execută lucrări de întreținere și conservare a spațiilor verzi din parcuri și din alte locuri publice aflate în administrarea consiliului local.
- execută lucrări de tăiere a arborilor situați pe domeniul public după obținerea avizelor și marcarea lor, dacă este cazul.
- execută lucrări de cosiri manuale și mecanice, adună resturile vegetale și le încărcă în mijloacele de transport, execută lucrări de irigare și udare manuală, plantează arbori și arbuști ornamentali respectând cerințele fitotehnice și silvotehnice și sucesiunea operațiilor: săpat gropi, mocirlit, tăieri de formare a rădăcinilor și tulpinilor.
- efectuează verificări impuse de normele în vigoare, înainte de începerea lucrului, execută reglaje și reparații care nu necesită echipamentele speciale și sunt permise conform activității.
- urmărește acțiunile de gospodărire comunală și înfrumusețare a localității.
- urmărește și răspunde de îndepărtarea zăpezii și a gheții, participă la curățarea străzilor, la curățarea căilor de acces către spațiile și clădirile primăriei și a celorlalte locuri publice pentru preîntâmpinarea formării poleiului și a gheții.
- participă la curațenia și salubrizarea digurilor și a malurilor, a cursurilor de apă.
- răspunde de efectuarea lucrărilor pe partea necarosabilă a drumului comunal/județean asigurând fluența circulației, săparea și amenajarea șanțurilor și rigolelor.
- răspunde și asigură scurgerea apelor fluviale de pe drumuri, terenuri publice.
- amenajează, întreține și exploatează locurile de parcare și afisaj publicitar pe străzi și în alte locuri publice, în condițiile stabilite.
- face propuneri conducerii pentru îmbunătățirea dotării, înfrumusețării și utilizării domeniului public.
- înștiințează cetățenii comunei cu privire la efectuarea și întreținerea permanentă a lucrărilor de gospodărire și întreținere în dreptul proprietății lor;
- administrează, întreține și repară străzile;
- ajută la întreținerea/deszăpezirea drumurilor aflate în patrimoniul comunei;
- asigură semnalizarea rutieră și a managementului traficului;
- satisface cerințele cantitative și calitative ale utilizatorilor, corespunzător prevederilor contractuale;
- asigură funcționarea optimă, în condiții de siguranță a persoanelor și a compartimentelor, de rentabilitate și eficiență economică a construcțiilor, intalațiilor, echipamentelor și dotărilor, corespunzător parametrilor tehnologici proiectați și în conformitate cu caietele de sarcini, cu instrucțiunile de exploatare și cu regulamentele serviciilor;
- gestionează câinii fără stăpân;
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
(1) Consilierul personal al primarului îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- asigură consilierea primarului comunei Brănești pe probleme specifice;
- elaborează rapoartele anuale de activitate ale primarului;
- reprezintă, prin delegare, primarul comunei Brănești la activităţile specifice, precum şi la întâlnirile cu reprezentaţii instituţiilor cu atribuţii similare;
- menţine legătura cu aparatul de specialitate al primarului comunei Brănești, cât şi cu alte instituţii din administraţia publică locală;
- participă la audienţele primarului şi se preocupă de evidenţa şi soluţionarea acestora;
- prezintă primarului informări periodice sau ori de căte ori se impune cu privire la problemele de interes public;
- asigură informarea populaţiei privind oportunităţile de dezvoltare;
- propune primarului comunei Brănești, urmare a concluziilor unor adunări publice, lista priorităţilor privind proiectele de interes public;
- asigură promovarea localitaţilor ce aparţin comunei Brănești;
- facilitează comunicarea între administraţia publică locală, ONG şi firme în vederea realizării de parteneriare;
- elaborează planul de dezvoltare locală;
- susţine iniţiativele de dezvoltare locală;
- îndeplineşte atribuţii de protocol și reprezentare a primarului comunei Brănești la ceremonii și solemnităţi, primiri de vizite, delegaţii, oficialităţi;
- participă la lucrările ședințelor de Consiliu local, ia act de propunerile, amendamentele aduse proiectelor de hotărâri inițiate de primar;
- redactează referatul de aprobare, ca instrument de prezentare și motivare, a inițiatorului pentru proiectele de hotarare;
- identifică problemele, necesităţile și constrângerile care afectează comunitatea locală;
- prezintă la cererea primarului, rapoarte și informări privind constatările făcute și măsurile luate.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii încredinţate de către primarul comunei.
- Primar
-
Cuvânt de întâmpinare
Fiți bineveniți alături de noi, pe portalul de prezentare și comunicare al comunei Brănești!
Prin intermediul acestui site pe care ni-l dorim cât mai eficient și mai concis, vom putea comunica, sper, cu reale șanse de izbândă în legătură cu tot ceea ce ține de bunul mers al lucrurilor, atât cu cetățenii comunei, precum și cu persoanele interesate de realizarea unor proiecte comune sau care vor dori să ne cunoască mai îndeaproape,
Îmi doresc ca și această cale de comunicare să păstreze spiritul de apropiere interumană, de respect pentru înaintașii noștri, de curaj în a aborda căi originale de rezolvare a problemelor,
Mi-aș dori ca mesajul acestui site să vă provoace la găsirea celor mai bune idei și să trezească dorința de a face din comuna noastră un foarte primitor "acasă".
Primar, Daniel Neamțu
ATRIBUŢII EXERCITATE ÎN CALITATE DE REPREZENTANT AL STATULUIÎn temeiul prevederilor ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, publicat în monitorul oficial nr. 555 din 5 iulie 2019, Primarul comunei Brănești îndeplineşte următoarele atribuţii:
ARTICOLUL 155 - Atribuţiile primarului
Primarul îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii:
a) atribuţii exercitate în calitate de reprezentant al statului, în condiţiile legii;
b) atribuţii referitoare la relaţia cu consiliul local;
c) atribuţii referitoare la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale;
d) atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local; e) alte atribuţii stabilite prin lege.În temeiul alin. (1) lit. a), primarul:
a) îndeplineşte funcţia de ofiţer de stare civilă şi de autoritate tutelară şi asigură funcţionarea serviciilor publice locale de profil;
b) îndeplineşte atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, referendumului şi a recensământului;
c) îndeplineşte alte atribuţii stabilite prin lege.În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b), primarul:
a) prezintă consiliului local, în primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, care se publică pe pagina de internet a unităţii administrativteritoriale în condiţiile legii;
b) participă la şedinţele consiliului local şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora;
c) prezintă, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte şi informări;
d) elaborează, în urma consultărilor publice, proiectele de strategii privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, le publică pe site-ul unităţii administrativ-teritoriale şi le supune aprobării consiliului local.În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), primarul:
a) exercită funcţia de ordonator principal de credite;
b) întocmeşte proiectul bugetului unităţii administrativ-teritoriale şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar şi le supune spre aprobare consiliului local, în condiţiile şi la termenele prevăzute de lege;
c) prezintă consiliului local informări periodice privind execuţia bugetară, în condiţiile legii;
d) iniţiază, în condiţiile legii, negocieri pentru contractarea de împrumuturi şi emiterea de titluri de valoare în numele unităţii administrativ-teritoriale;
e) verifică, prin compartimentele de specialitate, corecta înregistrare fiscală a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atât a sediului social principal, cât şi a sediului secundar.În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d), primarul:
a) coordonează realizarea serviciilor publice de interes local, prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local;
b) ia măsuri pentru prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de urgenţă;
c) ia măsuri pentru organizarea executării şi executarea în concret a activităţilor din domeniile prevăzute la art. 129 alin. (6) şi (7);
d) ia măsuri pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciilor publice de interes local prevăzute la art. 129 alin. (6) şi (7), precum şi a bunurilor din patrimoniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale;
e) numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local;
f) asigură elaborarea planurilor urbanistice prevăzute de lege, le supune aprobării consiliului local şi acţionează pentru respectarea prevederilor acestora;
g) emite avizele, acordurile şi autorizaţiile date în competenţa sa prin lege şi alte acte normative, ulterior verificării şi certificării de către compartimentele de specialitate din punctul de vedere al regularităţii, legalităţii şi de îndeplinire a cerinţelor tehnice;
h) asigură realizarea lucrărilor şi ia măsurile necesare conformării cu prevederile angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor pentru serviciile furnizate cetăţenilor.Primarul desemnează funcţionarii publici anume împuterniciţi să ducă la îndeplinire obligaţiile privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, în condiţiile Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale, primarul colaborează cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi cu autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene.
Numirea conducătorilor instituţiilor publice de interes local, respectiv ai serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului sau examenului organizat potrivit procedurilor şi criteriilor aprobate de consiliul local la propunerea primarului, în condiţiile părţii a VI-a titlul II capitolul VI sau titlul III capitolul IV, după caz. - Viceprimar
-
Rolul, numirea şi eliberarea din funcţie a viceprimarului
(1) Viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.
(2) Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
(3) Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local.
(4) În situaţia în care se aleg doi viceprimari, sunt declaraţi aleşi candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute. În această situaţie, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.
(5) Eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local.
(6) La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune.
(7) Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilităţile specifice funcţiei de viceprimar prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(8) Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
ATRIBUŢIILE VICEPRIMARULUI- Cunoasterea legislatiei.
- Atributii exercitate in calitate de reprezentant al statului , in conditiile legii.
- Atributii referitoare la relatia cu Consiliul local.
- Atributii referitoare la bugetul local.
- Atributii privind serviciile publice asigurate cetatenilor.
- Alte atributii stabilite prin lege.
- Îndeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor referendumului si a recensamantului.
- Elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrative-teritoriale si le supune aprobarii Consiliului Local.
- Initiaza in conditiile legii, negocieri pentru contractarea de imprumuturi si emiterea de titluri de valoare in numele unitatii administrative teritoriale.
- Initiaza in conditiile legii conditiile de realizare a cooperarii sau asocierii cu persoane juridice romaneori straine,cu organizatii neguvernamentale si cu altii parteneri sociali ,in vederea finantarii si realizarii in comun a unor actiuni, lucrari, servicii sau proiecte de interes public local,
- Propune consiliului local elaborarea, actualizarea Statutului comunei Branesti , in conditiile legii,
- Elaboreaza proiecte de hotarare cu privire la inventarierea, actualizarea bunurilor din domeniul public si privat al comunei.
- Verifica, prin compartimente de specialitate, corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar.
- Coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local, prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local.
- Ia masuri pentru prevenirea si dupa caz, gestionarea situatiilor de urgenta.
- Ia masuri pentru organizarea executarii si executarea in concret a activitatilor din domeniile prevăzute în Codul administrativ, la art. 129 alin. (6) și (7).
- Ia masuri pentru asigurarea inventarierii, evidentei statistice, inspectiei si controlului efectuarii serviciilor publice de interes local.
- Participa si asigura elaborarea planurilor urbanistice prevazute de lege.
- Emite avizele, acordurile si autorizatiile date in competenta sa prin lege si alte acte normative.
- Asigura realizarea lucrarilor si ia masurile necesare conformarii cu prevederile angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor pentru serviciile furnizate cetatenilor.
- Indeplineste atributiile Primarului in cazul lipsei acestuia din localitate ,in perioada de concediu de odihna,concediu medical, instruiri/cursuri de perfectionare.
Delegarea de atributii
- Viceprimarul este subordonat Primarului si inlocuitorul de drept al acestuia , care îi poate delega atributiile sale .
Sfera relationala :
Intern :
- relatii ierarhice : subordonat fata de –PRIMAR
- relatii functionale ,toate compartimentele din cadrul primariei
Extern :
- cu autoritati si institutii publice
- cu organizatii internationale
- cu persoane juridice private
- Secretar
-
Atribuţiile secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale
(1) Secretarul General al comunei Brănești are următoarele atribuții specifice:
– avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului și hotărârile consiliului local;
– participă la şedinţele consiliului local;
– asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul local şi primar, precum şi între aceştia şi prefect;
– coordonează organizarea arhivei şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului local şi a dispoziţiilor primarului;
– asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor prevăzute la lit. a), asigură respectarea prevederilor legale pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Branesti;
– asigură procedurile de convocare a consiliului local şi efectuarea lucrărilor de secretariat, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesului-verbal al şedinţelor şi redactarea hotărârilor consiliului local;
– asigură pregătirea lucrărilor supuse dezbaterii consiliului local şi comisiilor de specialitate ale acestuia;
poate atesta, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, actul constitutiv şi statutul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară din care face parte unitatea administrativ-teritorială în cadrul căreia funcţionează;
– poate propune primarului, înscrierea unor probleme în proiectul ordinii de zi a şedinţelor ordinare ale consiliului local;
efectuează apelul nominal şi ţine evidenţa participării la şedinţele consiliului local, a consilierilor locali;
– numără voturile şi consemnează rezultatul votării, pe care îl prezintă preşedintelui de şedinţă;
– informează preşedintele de şedinţă cu privire la cvorumul şi la majoritatea necesare pentru adoptarea fiecărei hotărâri a consiliului local;
– asigură întocmirea dosarelor de şedinţă, legarea, numerotarea paginilor, semnarea şi ştampilarea acestora;
– urmăreşte ca la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale consiliului local să nu ia parte consilierii locali care se încadrează în dispoziţiile art. 228 alin. (2) din Codul administrativ, informează preşedintele de şedinţă cu privire la asemenea situaţii şi face cunoscute sancţiunile prevăzute de lege în asemenea cazuri;
– certifică conformitatea copiei cu actele originale din arhiva unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale;
– coordonează Compartimentul Agricol și Compartimentul Asistență Socială;
– coordonează, verifică și răspunde de modul de completare și ținere la zi a registrului agricol;
– asigură gestionarea sesizărilor pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24), conform prevederilor legale, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu:
în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în carți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.
– asigură secretariatul Comisiei locale de fond funciar constituită la nivelul comunei Branesti;
exercită atribuțiile conferite de lege în domeniul protecției civile;
– semnează listele electorale complementare cuprinzând cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul/reşedinţa în comuna Brănești, județul Dâmbovița, precum şi copiile listelor electorale complementare;
îndeplineşte, la cererea părţilor, următoarele acte notariale:
– legalizarea semnăturilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, în vederea acordării de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor şi oraşelor a beneficiilor de asistenţă socială şi/sau serviciilor sociale;
– legalizarea copiilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură private;
îndeplinește alte atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public care ocupă funcția de Secretar General al comunei îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
- Structura primăriei
-
Vezi compartimentele interne
Secretar General(1) Secretarul General al comunei Brănești are următoarele atribuții specifice:
– avizează proiectele de hotărâri şi contrasemnează pentru legalitate dispoziţiile primarului și hotărârile consiliului local;
– participă la şedinţele consiliului local;
– asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul local şi primar, precum şi între aceştia şi prefect;
– coordonează organizarea arhivei şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului local şi a dispoziţiilor primarului;
– asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor prevăzute la lit. a), asigură respectarea prevederilor legale pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Branesti;
– asigură procedurile de convocare a consiliului local şi efectuarea lucrărilor de secretariat, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesului-verbal al şedinţelor şi redactarea hotărârilor consiliului local;
– asigură pregătirea lucrărilor supuse dezbaterii consiliului local şi comisiilor de specialitate ale acestuia;
poate atesta, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, actul constitutiv şi statutul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară din care face parte unitatea administrativ-teritorială în cadrul căreia funcţionează;
– poate propune primarului, înscrierea unor probleme în proiectul ordinii de zi a şedinţelor ordinare ale consiliului local;
efectuează apelul nominal şi ţine evidenţa participării la şedinţele consiliului local, a consilierilor locali;
– numără voturile şi consemnează rezultatul votării, pe care îl prezintă preşedintelui de şedinţă;
– informează preşedintele de şedinţă cu privire la cvorumul şi la majoritatea necesare pentru adoptarea fiecărei hotărâri a consiliului local;
– asigură întocmirea dosarelor de şedinţă, legarea, numerotarea paginilor, semnarea şi ştampilarea acestora;
– urmăreşte ca la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale consiliului local să nu ia parte consilierii locali care se încadrează în dispoziţiile art. 228 alin. (2) din Codul administrativ, informează preşedintele de şedinţă cu privire la asemenea situaţii şi face cunoscute sancţiunile prevăzute de lege în asemenea cazuri;
– certifică conformitatea copiei cu actele originale din arhiva unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale;
– coordonează Compartimentul Agricol și Compartimentul Asistență Socială;
– coordonează, verifică și răspunde de modul de completare și ținere la zi a registrului agricol;
– asigură gestionarea sesizărilor pentru deschiderea procedurii succesorale (Anexa 24), conform prevederilor legale, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu:
în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în carți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.
– asigură secretariatul Comisiei locale de fond funciar constituită la nivelul comunei Branesti;
exercită atribuțiile conferite de lege în domeniul protecției civile;
– semnează listele electorale complementare cuprinzând cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul/reşedinţa în comuna Brănești, județul Dâmbovița, precum şi copiile listelor electorale complementare;
îndeplineşte, la cererea părţilor, următoarele acte notariale:
– legalizarea semnăturilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, în vederea acordării de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor şi oraşelor a beneficiilor de asistenţă socială şi/sau serviciilor sociale;
– legalizarea copiilor de pe înscrisurile prezentate de părţi, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură private;
îndeplinește alte atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public care ocupă funcția de Secretar General al comunei îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Financiar - contabilitate(1) Compartimentul Financiar-Contabilitate are următoarele atribuții specifice:
- acordă sprijin ordonatorului de credite în vederea întocmirii proiectului bugetului local şi contului de încheiere a exerciţiului financiar pentru a fi supuse aprobării consiliului local;
- ia măsuri de realizare a prevederilor bugetului local atât la partea de venituri, cât şi în privinţa cheltuielilor, prezentând periodic conducerii primăriei, informări privind stadiul realizărilor;
- analizează necesitatea şi oportunitatea unor modificări în structura bugetului în perioada execuţiei şi înaintează în acest sens propuneri ordonatorului de credite;
- asigură evidenţa contabilă a activităţilor administraţiei publice locale, asistenţa socială, învăţământ, cultură, şi întocmeşte rapoarte lunare şi dări de seamă trimestriale;
- efectuează controlul operaţiilor efectuate prin casieria primăriei;
- angajează primăria prin semnătură, alături de primar, în toate operaţiile patrimoniale;
- participă la organizarea sistemului informaţional al instituţiei, urmărind folosirea cât mai eficientă a datelor contabilităţii;
- asigura întocmirea, circuitul şi păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate şi se ocupă de implementarea şi utilizarea sistemului informatic de prelucrare a datelor;
- verifica modul în care este asigurată înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la administrarea patrimoniului;
- participă la efectuarea inventarierii valorilor materiale şi băneşti şi înregistrează diferenţele rezultate în documentele contabile;
- ia măsuri pentru regularizarea eventualelor minusuri sau plusuri din gestiune;
- verifică toate documentele justificative legate de operaţiunile economico-financiare şi pe baza lor întocmeşte notele contabile, în conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1991, republicată;
- asigură înregistrarea plaţilor de casă şi a cheltuielilor efective pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare;
- asigură organizarea şi ţinerea evidenţei, actualizarea şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale;
- efectuează plăţi din fondurile publice numai în urma aprobării angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fondurile publice de către ordonatorul principal de credite, conform OMFP nr.1792/2002 şi Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
- urmăreşte lichidarea soldurilor conturilor de debitori şi creditori, în acest scop, întocmind corespondenta şi formele necesare.
(2) Activitatea Impozite și Taxe constă în:
- constatarea, controlul, urmărirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aferente, a oricăror alte venituri proprii ale bugetelor locale, conform legislaţiei privind impozitele şi taxele locale;
- evidențierea, în programul informatic pe care-şi desfăşoară activitatea, a încasărilor şi a debitelor contribuabililor;
- evidențierea zilnică, pe baza de documente, a încasărilor şi plăţilor efectuate, evidenţe ce sunt predate la compartimentul contabilitate;
- întocmirea rapoartelor privind materia impozabilă a comunei, în condiţiile legii;
- participarea la întocmirea proiectelor de hotărâri privind impozitele şi taxele locale, propunând facilităţi legale privind încasarea acestora;
- verificarea şi urmărirea depunerii declaraţiilor de impunere pe care trebuie să le facă contribuabilii care au bunuri impozabile sau taxabile pe raza comunei, în vederea determinării valorilor impozabile, precum şi a impozitelor şi taxelor aferente;
- întocmirea matricolei privind impunerea pe teren, clădiri, mijloace de transport etc., în cazul persoanelor fizice şi juridice;
- întocmirea şi urmărirea completării tuturor registrelor cerute de lege privind încasarea impozitelor şi taxelor locale;
- îndeplinirea actelor de executare silită a creanţelor ce pot deveni venituri ale bugetului local, în condiţiile legii;
- urmărirea încasărilor taxelor speciale sau locale, stabilite prin hotărârile consiliului local;
- asigurarea concordanţei depline a datelor cuprinse în registrele agricole cu datele cuprinse în evidențele legate de încasarea impozitelor şi taxelor locale;
- întocmirea borderoului de debite pentru amenzi, cheltuieli penale, imputaţii, etc. confirmând luarea în debit către instituţiile de unde provin şi urmărind încasarea lor;
- asigurarea integrității mijloacelor băneşti ce sunt, conform reglementarilor legale gestionate;
- efectuarea încasărilor în numerar din trezorerie, direct de la contribuabili (persoane fizice sau juridice), efectuarea plăţilor, achitarea salariilor sau a altor drepturi băneşti;
- gestionarea inventarului bunurilor autorităţilor administraţiei publice;
- întocmirea şi eliberarea adeverinţelor, certificatelor, altor acte privind activitatea desfăşurată;
- întocmirea actelor de insolvabilitate, ținerea evidenței cetățenilor cărora li s-au întocmit aceste acte și verificarea periodică a stări de insolvabilitate a acestora;
- preluarea lunară a extraselor de cont și a altor documente aferente conturilor de venituri de la Compartimentul Financiar-Contabilitate;
- întocmirea şi predarea la contabilitate, zilnic, a registrului de casă;
- încrierea sumelor încasate în extrasele rol și desfășurarea în borderouri, pe capitole și subcapitole;
- întocmirea, la sfârșitul anului, a listei de rămășiță și a listei de plus la impozite și taxe;
- îndeplinirea altor atribuţii stabilite de primar, în conformitate cu actele normative în vigoare;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Juridic, Contencios(1) Compartimentul Juridic, Contecios din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița asigură respectarea legalității actelor administrative adoptate de Consiliul Local Brănești și emise de primarului comunei Brănești, reprezentarea și susținerea intereselor în față autorităților publice și în fața instanțelor judecătorești, exercitând următoarele atribuții:
- asigură reprezentarea Consiliul Local Brănești și a primarului comunei Brănești în fața instanțelor judecătorești și a celorlalte organe judiciare;
- acordă sprijin și asistența de specialitate celorlalte structuri din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița cu ocazia redactării proiectelor de acte administrative, contractelor și a altor documente care implică acest tip de asistență;
- ține evidența operativă a dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată în care autoritățile administrației publice locale sunt parte și urmarește soluționarea acestora;
- redactează acțiunile de chemare în judecată și celelalte cereri adresate organelor judiciare, redactează cererile pentru exercitarea căilor de atac, ia măsuri pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești executorii definitive;
- redactează în colaborare cu structurile aparatului de specialitate ale primarului comunei Brănești, contractele în care comuna Brănești, ca persoană juridică de drept public, este parte;
- vizează juridic toate actele și contractele încheiate la nivelul U.A.T. Comuna Brănești și îndeplinește procedura de reziliere a contractelor;
- organizează cu compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, contractele în care comuna Brănești, asigură valorificarea bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul executării silite a debitorilor;
- colaborează la redactarea și verificarea proiectelor de acte administrative ale autorităților administrației publice locale în urma referatelor întocmite de structurile aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița;
- asigură punerea în aplicare a hotărârilor Consiliul Local al Comunei Brănești și a dispozițiilor primarului comunei Brănești, ce privesc activitatea compartimentului juridic;
- participă la activitatea diverselor comisii constituite la nivelul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, județul Dâmbovița;
- face propuneri de modificări de proiecte de acte normative transmise de organele centrale, judetene, locale spre avizare și consultare;
- monitorizează apariția actelor normative și semnalează autorităților administrației publice locale, Consililului local, primarului comunei Brănești și aparatului de specialitate atribuții ce decurg în sarcina lor din aceste acte normative;
- exercită și alte atribuții și sarcini de la primarul comunei Brănești, județul Dâmbovița, în conformitate cu actele normative în vigoare.
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Resurse Umane și Stare civilă(1) Activitatea de Resurse Umane constă în:
- organizarea personalului, prin elaboarea și prezentarea către primarul comunei Brănești a propunerilor de organizare a aparatului de specialitate, stabilirea numarului de personal și a structurii organizatorice a acestuia;
- elaborarea, în colaboare cu personalul din celelalte structuri organizatorice a aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, a Regulamentului de organizare și funcționare și a Regulamentului de Ordine Internă al acestuia;
- asigurarea personalului necesar, prin întocmirea documentației legale referitoare la oragnizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în vederea recrutării, selecției și angajării de personal;
- administrarea și gestionarea resurselor umane, prin întocmirea dosarului profesional al funcționarilor publici sau al dosarului personal al fiecărui salariat personal contractual, care să conțină documentele prevăzute de lege, completarea și păstrarea dosarelor profesionale sau personale;
- monitorizarea aplicării prevederilor Codului de conduită în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești;
- întocmirea documentațiilor, a referatelor și a proiectelor de dispoziții pentru stabilirea drepturilor salariale conform legii;
- colectarea, completarea și transmiterea periodică către Agenția Națională a Funcționarilor Publici a datelor și informațiilor relevante privind evidența funcțiilor publice și a funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- supravegherea permanentă a procedurilor de măsurare și evaluare a performanțelor profesionale individuale și acordarea sprijinului primarului comunei Brănești la întocmirea acestora și a fișelor de post;
- asigurarea secretariatului Comisiei de monitorizare, coordonare și îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control intern/managerial al aparatului de specialitate al primarului comunei Bărnești, județul Dâmbovița;
- elaborarea și prezentarea, spre aprobare, a statelor nominale de personal ale aparatului de specialitate al primarului comunei Brănești, actualizate în urma modificărilor intervenite în organigramă, a mișcărilor interne de personal, a angajărilor și promovărilor, precum și ca urmare a majorărilor și indexărilor de salarii;
- punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului local al comunei Brănești din domeniul său de activitate;
- ținerea evidenței funcțiilor și a funcționarilor publici conform machetelor elaborate de A.N.F.P. și tranmiterea lor în timp util;
- urmărirea și operarea, după caz, a atribuțiilor individuale prevăzute în fișa postului fiecărui funcționar public și personal contractual din unitate;
- întocmirea rapoartelor de evaluare pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului și personalul activităților subordonate Consiliului local al comunei Brănești;
- asigurarea participării la cursurile de perfecționare profesională a funcționarilor publici, ținand cont de rezultatul rapoartelor de evaluare;
- completarea registrului de evidență a persoanelor (REVISAL) și transmiterea în termen a tuturor modificărilor intervenite;
- întocmirea formelor de angajare (dispoziții, completare de formulare de contract individual de muncă, etc.)
- organizarea examenelor şi concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice vacante, asigurarea publicității privind ocuparea posturilor pentru funcţionarii publici şi personalul contractual;
- organizarea examenelor pentru promovarea personalului, conform legislaţiei în vigoare;
- întocmirea planificării personalului în concedii de odihnă pentru anul în curs, calcularea numărului de zile cuvenit fiecărui salariat și urmărirea respectării acestuia;
- întomirea condicii de prezenţă a personalului, urmărirea semnării acesteia;
- întocmirea referatului şi a dispoziţiei pentru reluarea activităţii persoanelor care au beneficiat de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi sau trei ani, după caz;
- eliberarea adeverințelor de vechime şi din registrul de evidenţă al salariaţilor cu toate schimbările survenite în situaţia angajaţiilor, conform legislaţiei în vigoare;
- asigurarea stabilirii şi reactualizarea vechimii în muncă pentru fiecare salariat;
- eliberarea, la cerere, a adeverinţelor de salarii sau de altă natură;
(2) Activitatea de Stare Civilă constă în:
- asigurarea registrelor, a certificatelor de stare civilă, a altor imprimate şi materiale necesare activităţii de stare civilă;
- păstrarea registrelor cu acte de stare civilă;
- întocmirea şi trimiterea la cerere, a extraselor pentru uzul autorităţilor publice după actele de stare civilă;
- întocmirea actelor de naştere, căsătorie şi deces şi înscrierea prin menţiune a recunoaşterii şi stabilirii filiaţiei, adopţia, divorţul şi schimbarea numelui şi prenumelui;
- întocmirea şi trimiterea, în termen, a comunicărilor de menţiuni la Consiliul Judeţean şi la alte consilii locale din ţară;
- urmărirea înaintării registrelor de stare civilă, după completare, în termen de 30 de zile, exemplarul II, la Serviciul de stare civilă al Consiliului judeţean ;
- înaintarea, în termen, a buletinelor statistice de identitate, livretelor militare şi adeverinţelor de recrutare ale celor decedaţi, la organele de specialitate ;
- reconstituirea registrelor de stare civilă pierdute ori distruse, după exemplarele existente la Consiliul Judeţean ;
- întocmirea rapoartelor şi informărilor cu privire la activitatea de stare civilă ;
- urmărirea actualizării permanente a listelor electorale cuprinzând locuitorii comunei;
- păstrarea, în condiţii corespunzătoare, a arhivei ce priveşte activitatea de stare civilă;
- întocmirea livretelor de familie;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Achiziții publice(1) Compartimentul Achiziții Publice are următoarele atribuții specifice:
- întocmeşte şi elaborează Programul Anual al Achiziţiilor Publice (PAAP) pe baza necesităților și priorităților comunicate de celelalte compartimente, pe coduri CPV, în conformitate cu prevederile bugetare, îl supune avizării primarului și aprobării Consiliului local şi urmăreşte respectarea acestuia;
- participă la elaborarea Strategiei de Contractare necesară în cadrul procedurilor de atribuire;
- iniţiază, identifică şi promovează proiecte cu finanţare din fonduri structurale, precum şi din fonduri ale bugetului local;
- asigură realizarea studiilor de prefezabilitate/fezabilitate şi a proiectelor tehnice privind obiectivele noi de investiţii;
- verifică specificațiile tehnice/caietele de sarcini aferente achiziţiilor, dacă acestea sunt elaborate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- întocmește, cu sprijinul membrilor comisiei de evaluare a ofertelor, punctul de vedere al autorității contractante asupra contestaţiei și transmite CNSC copia dosarului achiziției publice;
- întocmește comunicările privind rezultatul procedurii de atribuire;
- îndeplineşte procedurile legale referitoare la achiziţiile directe de produse, servicii sau lucrări, în urma solicitărilor compartimentelor de specialitate prin referatul de necesitate fundamentat, și după caz, a specificațiilor tehnice/caietelor de sarcini transmise de către acestea;
- elaborează, împreună cu compartimentul de specialitate/consultantul care a redactat caietul de sarcini, răspunsurile la solicitările de clarificări cu privire la documentația de atribuire, în etapa prealabilă depunerii de oferte, și asigură postarea acestora în SEAP;
- elaborează sau, după caz, coordonează activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire pentru procedurile de achiziţii publice și a documentelor-suport: fișa de date a achiziției, proiectul de contract conținând clauzele contractuale obligatorii/specifice, formulare și modele de documente, strategia de contractare, Documentul Unic de Achiziție European (DUAE), declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal privind persoanele ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, precum și datele de identificare ale acestora;
- completează și publică anunţurile/invitaţiile de participare/atribuire în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru procedurile organizate, precum şi publicarea documentaţiei de atribuire;
- înştiinţează Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în vederea urmăririi şi verificării procesului de achiziţie publică, când este cazul;
- asigură îndeplinirea procedurilor legale cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de proprietate publică/privată la nivelul comunei, conform hotărârilor adoptate de către consiliul local;
- înregistrează ofertele/contractele în ordine cronologică și sistematică, completând Registrele oferte şi Registrele contracte pentru concesionări, respectiv închirieri;
- în cazul vânzării bunurilor imobile aparţinând domeniului privat al comunei comunică rezultatul licitaţiei şi înaintează documentele la secretarul general pentru perfectarea actului de vânzare - cumpărare la Biroul Notarului Public;
- constituie și păstrează dosarul achiziției publice;
- întocmeşte raportul anual privind contractele de achiziţii publice pe baza evidenţei existente în cadrul compartimentului;
- identifică şi propune primarului comunei Brănești programele de finanţare eligibile şi elaborează, împreună cu alte compartimente funcţionale, sau, după caz, cu alţi parteneri, cererile de finanţare pe care le depune în termenele stabilite;
- propune conducerii autorității publice locale realizarea de teme de studiu, analize tehnico-economice, studii de fezabilitate, studii de impact de mediu, topo, proiecte tehnice, etc. şi urmăreşte realizarea lor la termen;
- solicită de la bugetul local sumele necesare asigurării cofinanţării şi acoperirii cheltuielilor neeligibile pentru proiectele care vor beneficia de fonduri nerambursabile;
- asigură legătura cu instituţia finanţatoare;
- participă la implementarea proiectelor;
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Urbanism și Protecția Mediului(1) Compartimentul Urbanism și Protecția Mediului îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- întocmește programe de organizare și dezvoltare urbanistică a comunei, precum și programe de amenajare a teritoriului cu respectarea tradiției locale;
- avizează toate proiectele din domeniul urbanismului și al autorizărilor în construcții de pe teritoriul comunei și participă la inițierea proiectelor ce se execută din bugetul local sau alte fonduri publice;
- stabilește și propune Consiliului Local măsuri pentru refacerea și protecția mediului înconjurător în scopul creșterii calității vieții, asigură respectarea prevederilor legale privind protecția și conservarea monumentelor istorice, a siturilor arheologice, a parcurilor și zonelor verzi;
- urmăreste modul de punere în aplicare a proiectelor din domeniul urbanismului și autorizării în construcții;
- verifică documentaţiile tehnice C.U. şi A.C. depuse de solicitanţi, urmărind cu precădere respectarea cerinţelor legale, conţinutul acestora, existenţa tuturor avizelor legale necesare, verificarea şi semnarea documentaţiilor de persoane de specialitate stabilite de lege;
- redactează certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire, avizele tehnice ale Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi proiectele de hotărâri pentru Consiliul ocal privind planurile urbanistice de detaliu şi zonale;
- pregăteşte planurile urbanistice în vederea prezentării acestora comisiei de urbanism şi Consiliului local;
- analizează, rezolvă şi răspunde sesizărilor primite de la cetăţeni, redactând răspunsuri şi acorduri de principiu;
- eliberează certificate pentru intabulări de imobile sau rectificări CF, verificând în acest scop imobilele şi actele de proprietate;
- săptămânal verifică pe teren ca lucrările de construire sau de desfiinţare să se execute în baza A.C. și informează în scris primarul/viceprimarul de măsurile legale aplicate;
- săptămânal verifică pe teren respectarea proiectelor autorizate și informează în scris primarul/viceprimarul de neregulile constatate și măsurile legale aplicate;
- ține evidenţa autorizaţiilor de construire aprobate, precum și a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire emise de către Consiliul Judeţean Dâmbovița pe raza comunei Brănești;
- face parte din comisiile constituite în baza dispoziției primarului comunei Brănești pentru efectuarea recepțiilor la terminarea lucrarilor şi recepţiilor la stadiul fizic;
- întocmeşte şi eliberează avizele, certificatele şi autorizaţiile în conformitate cu prevederile legale, în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- ia măsuri, alături de viceprimar, pentru respectarea de către persoanele fizice şi juridice a prevederilor legale în materie de urbanism, dezvoltare durabilă;
- întocmeşte şi transmite rapoartele statistice prevăzute de lege în domeniul său de activitate;
- ia măsuri de sancţionare a celor ce nu respectă prevederile legale în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- este împuternicitul primarului, ca organ de control în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului;
- are obligația de a urmări realizarea investiţiilor realizate în comună finanţate din surse bugetare şi extrabugetare;
- răspunde de modul în care sunt aplicate taxele la toate actele şi faptele din sfera atribuţiilor sale;
- elaborează proiectele de acte normative şi a altor reglementării specifice autorităţilor administraţie publice locale pentru domeniul său de activitate;
- întocmește rapoarte, documente, situaţii, studii, evaluări referitoare la activitatea specifică compartimentului său;
- propune conducerii autorității publice locale realizarea de teme de studiu, analize tehnico-economice, studii de fezabilitate, studii de impact de mediu, topo, proiecte tehnice, etc. şi urmăreşte realizarea lor la termen;
- depune la depozitul arhivei, pe bază de inventar şi proces verbal de predare-primire documentele create în cursul unui an calendaristic, grupate în dosare, potrivit problematicii şi termenelor de păstrare stabilite în nomenclator;
- se preocupă în permanenţă de pregătirea sa profesională, întocmind o listă care să cuprindă actele normative care reglementează activitatea din sfera atribuţiilor sale, inclusiv pe cele prin care se modifică/completează/aprobă acestea;
- întocmește și gestionează o bază de date cuprinzătoare cu privire la toate informațiile legate de imobile, strazi, inclusiv cele situate în zone nou înființate, care cuprind parcelări ce s-au format ca urmare a aplicării legilor fondului funciar;
- propune denumiri (schimbarea denumirii) de strazi;
- are acces la baza de date și informații urbane (hărți, schițe, planuri cadastrale, documentații și planuri de urbanism și amenajarea teritoriului) și contribuie la actualizarea periodică a acestor date;
- propune întocmirea PUZ-urilor pentru constituiri de străzi noi;
- îndeplinește orice alte sarcini dispuse de șeful ierarhic;
- ia în evidență și comunică instituțiilor și serviciilor publice Hotărârile Consiliului local privind modificarea denumirii străzilor.
(2) În sfera protecției mediului , Compartimentul are următoarele atribuții specifice:
- cooperează și colaborează cu autoritățile publice centrale și locale pentru implementarea și finalizarea obiectivelor aferente utilităților publice, așa cum sunt definite de către Legea nr. 51/2006, a serviciilor de utilități publice, actualizată sau alte acte normative în vigoare;
- cooperează și colaborează cu autoritățile publice centrale și locale în toate etapele de organizare, exploatare și gestionare a serviciilor publice de utilități;
- asigură monitorizarea permanentă a utilităților publice din comuna Brănești, județul Dâmbovița, din punct de vedere al stadiilor fizice și valorice, pe parcursul derulării unor lucrări și servicii și totodată, gestionarea periodică a unor date tehnice și statistice postutilizare;
- evidențiază periodic date statistice aferente utilităților publice;
- colaborează cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare din domeniu pentru rezolvarea unor aspecte din domeniile specifice;
- colaborează cu direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, atunci când este cazul, pentru rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor din sfera utilităților publice;
- cooperează permanent cu Ministerul Mediului și Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița;
- urmărește modul de respectare a prevederilor legii privind protecția mediului înconjurător, raportat la atribuțiile ce revin autorității comuna Brănești;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea realizării serviciilor publice de interes local privind gestionarea deșeurilor;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea elaborării temelor și caietelor de sarcini pentru documentații și proiecte din domeniul specific de activitate;
- acordă asistență tehnică de specialitate în vederea respectării prevederilor privind gospodărirea localității referitoare la protecția mediului;
- constituie și actualizează baza de date în domeniul deșeurilor și protecției mediului în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului;
- participă în grupul de lucru pentru monitorizarea și elaborarea Planului Comunal de Gestiune a Deșeurilor;
- întocmește temele de proiectare pentru evaluările de mediu și evaluările de impact asupra mediului în vederea obținerii avizelor de mediu și acordurilor de mediu pentru proiectele Consiliului local;
- derulează procedurile de obținere a avizelor pentru proiectele Consiliului local;
- colaborează, la solicitare, cu instituții abilitate (I.P.M., Garda de Mediu, A.S.P., D.S.V., O.P.C.) la efectuarea unor controale tematice pe întreaga perioadă a anului, la agenții economici ce își desfășoară activitatea pe raza comunei;
- se ocupă de administrarea, amenajarea și regularizarea cursurilor de apă;
- răspunde de administrarea, organizarea, funcționarea și întreținerea cimitirelor
- se îngrijeste de sănătatea populației și calitatea vietii;
- contribuie la dezvoltarea durabilă, protejarea și valorificarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, protecția și conservarea mediului, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
(3) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplineşte oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Compartiment CulturăCompartimentul Cultură are următoarele atribuții specifice:
- contribuie la păstrarea obiceiurilor și tradiției specifice zonei;
- participă la festivaluri și concursuri care se organizează la nivel de județ;
- organizează simpozioane;
- organizează împreună cu școala și gradinița concursuri pentru elevi, spectacole, jocuri și concursuri pentru tinerii din comună;
- organizează și desfășoară activități cultural-artistice și de educație permanentă;
- organizează și susține formațiile artistice de amatori, de concursuri și festivaluri folclorice, inclusiv a participării formațiilor la manifestări culturale intercomunale și interjudețene;
- răspunde pentru întreaga activitate culturală a comunei;
- organizează și susține activități de documentare, expoziții temporare sau permanente;
- asigură difuzarea de filme artistice și documentarii;
- organizează cercuri științifice și tehnice, de artă populară și de gospodărire țărănească;
- organizează și desfășoară cursuri de educație civică;
- organizează și desfășoară activități de interes public comunitar;
- elaborează programe de activitate anuale și pe etape;
- sprijină îmbogățirea patrimoniului instituției prin donații, achiziții, organizare de expoziții de artă și alte forme;
- participă la acțiunile organizate de conducerea primăriei;
- îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Biblioteca Comunală Theodor BalșCompartimentul Biblioteca Comunală Theodor Balș:
- colecționează, dezvoltă, organizează, conservă și pune la dispoziția utilizatorilor colecții enciclopedice reprezentative de cărți, periodice, documente grafice și audiovizuale, precum și alte materiale purtătoare de informații, în funcție de dimensiunile și structura socio-profesională a populației din localitate, de cerințele reale și potentiale ale acestora;
- întocmește cataloage și alte instrumente de valorificare și comunicare a colecțiilor în sistem tradițional și informatizat, asigură servicii de informare bibliografică și documentare de interes local și, după caz, de alte interese;
- oferă utilizatorilor atât servicii pentru lectură, studio, informare și documentare la sediu, cât și de împrumut la domiciliu;
- efectuează, în scopul valorificării colecțiilor, bibliografii, studii și cercetări în bibliologie, sociologia lecturii și știința informării, acționând pentru aplicarea în plan teoretic și practic a cercetărilor;
- inițiază, organizează sau participă la realizarea unor programe de informatizare, de cercetare și cu caracter bibliografic, de valorificare a tradițiilor culturale, de promovare a creației științifice, tehnice și cultural –artistice;
- completează curent și retrospectiv colecțiile, prin achiziții, abonamente, schimb, transfer, donații și alte surse;
- asigură evidența biblioteconomică primară și individuală a colecțiilor și a circulației acestora în relația bibliotecă-utilizator-bibliotecă;
- prelucrează biblioteconomic colecțiile, conform normelor tehnice de specialitate;
- organizează un sistem de cataloage, pe fișe sau în regim automatizat compus, în principal din: cataloage generale de serviciu, cataloage alfabetice și sistemice pentru public, cataloage pe secții sau pe tipuri de colecții, precum și cataloage locale, realizate în colaborare cu alte instituții de profil, bibliotecile comunale organizează cel puțin un catalog general alfabetic și unul sistematic;
- îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Relații cu publicul(1) Compartimentul Relații cu Publicul îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Relaţii cu publicul
- primeşte şi înregistrează întreaga corespondență adresata Consiliului local sau primarului;
- prezintă persoanelor din conducerea primăriei comunei corespondența, cererile, reclamaţiile şi sesizările cetăţenilor, urmăreşte soluţionarea lor la termenele stabilite prin lege şi expediază răspunsul la acestea;
- primeşte, înregistrează, expediază celor vizaţi hotărâri ale Consiliului local sau dispoziţii ale primarului şi urmăreşte realizarea lor;
- asigură, prin afişare la sediul şi pe site-ul primăriei, dispoziţiile primarului, hotărârile Consiliului local, legi şi hotărâri ale guvernului sau acte cu caracter normativ, ori extrase din acestea care prezintă interes cetăţenesc;
- realizează copii de pe actele oficiale, la cererea celor îndreptăţiţi;
- asigură, la nivelul comunei, punerea în aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
- aplică prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, precum și pentru relația cu societatea civilă, la nivelul primăriei comunei Brănești;
- primeşte propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice în condiţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională;
- Este responsabil cu activitatea de soluționare a petițiilor conform Ordonanței nr. 27/2002.
- Monitorizarea procedurilor administrative
- ia măsuri pentru organizarea Monitorului Oficial Local la nivelul comunei Brănești, precum şi pentru asigurarea publicării oricăror documente, potrivit prevederilor Codului administrativ;
- este responsabil cu difuzarea informaţiilor publice, asigurând rezolvarea solicitărilor privind informaţiile de interes public, precum şi organizarea şi funcţionarea punctului de informare-documentare în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare;
- este responsabil pentru relaţia cu societatea civilă, sens în care va lua măsuri legale pentru punerea în aplicare a Legii nr. 52/2008 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Agricol(1) Compartimentul Agricol îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Registru agricol
- completează şi ține la zi registrul agricol, atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic și răspunde de exactitatea datelor înscrise;
- înregistrează în registrul agricol bunurile mobile și imobile, animale, păsări, familiile de albine și alte bunuri deținute de persoanele fizice și juridice, urmărește și operează mișcarea acestora pe tot parcursul anului;
- aduce la cunoştinţa secretarului necesitatea modificării unor date înscrise în registrul agricol;
- întocmeşte şi eliberează adeverinţe şi certificate ce conţin date din registrul agricol;
- efectuează verificări la gospodăriile populaţiei privind concordanţa datelor înscrise în registrele agricole şi existentul din teren;
- verifica în teren cele declarate de solicitanţii certificatelor de producător şi tine evidenţa certificatelor eliberate într-un registru special;
- eliberează bilete de proprietate animală, în condiţiile legii;
- informează cetăţenii şi urmăreşte respectarea normelor tehnice şi a legislaţiei în vigoare, referitoare la carantina fitosanitara, combaterea bolilor şi dăunătorilor la plante şi utilizarea pesticidelor;
- analizează documentaţiile întocmite de beneficiari necesare obţinerii avizelor pentru scoaterea din producţia agricolă, schimburi şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor;
- ia masuri pentru sprijinirea producătorilor agricoli, asigurând consultanţa de specialitate în vederea înfiinţării de plantaţii, exploataţii agricole;
- asigură consultanţa pentru îmbunătăţirea calităţii păşunilor şi fâneţelor naturale;
- eliberează certificate, adeverințe şi alte documente pe baza datelor din registrul agricol, conform solicitărilor;
- îndrumă producătorii agricoli în sensul întocmirii documentaţiilor pentru acordarea primelor de produs, precum şi în sensul cunoaşterii modalităţilor directe de subvenţionare a producătorilor agricoli;
- participă la lucrările privind recensamântul agricol și al populației;
- colaborează direct cu Comisia Locală de Fond Funciar și pune la dispoziția acesteia documente și date solicitate;
- răspunde de exactitatea datelor privind fondul funciar, balanțele de fond funciar, datele statistice, tabele parcelare.
- Cadastru
- participă la activitatea de delimitare a teritoriului administrativ al comunei şi asigură conservarea punctelor de hotar materializate prin borne;
- urmăreşte executarea măsurătorilor cadastrale în vederea actualizării evidenţei proprietăţilor imobiliare ale comunei Branesti;
- vizează şi ţine evidenţa documentelor de carte funciară necesare admiterii cererilor de înscriere în cartea funciară a comunei Branesti;
- întocmeşte documentaţia premergătoare încheierii contractelor de servicii cu persoanele fizice autorizate în efectuarea măsurătorilor topografice;
- întocmeşte documentaţia necesară privind situaţia juridică a terenurilor în vederea închirierii, concesionării, vânzării, după caz;
- înaintează şi urmăreşte documentaţiile de CF depuse în vederea intabulării la OCPI;
- participă la expertizele judecătoreşti în dosarele care au ca obiect terenuri de pe raza comunei;
- furnizează date şi eliberează documente referitoare la situaţia juridică a terenurilor care au fost expropriate sau donate statului;
- ia măsuri pentru întocmirea documentaţiilor tehnice pentru comasări, dezmembrări, donaţii şi schimburi de terenuri în care este parte comuna Brănești şi pune în aplicare hotărârile Consiliului local adoptate în acest sens;
- pune la dispoziţia cetăţenilor şi a altor instituţii interesate, contra cost, date referitoare la terenurile şi construcţiile din sectoarele cadastrale care au fost încheiate.
III. Patrimoniu
- ţine evidenţa şi administrează domeniul public şi privat al comunei Branesti;
- ţine evidenţa fondului imobiliar şi a altor mijloace fixe din patrimoniu şi operează modificările intervenite ca urmare a vânzărilor, restituirilor sau demolărilor;
- face propuneri pentru casarea unor bunuri aparţinând domeniului privat,după caz.
(2) Funcționarii publici din cadrul acestui compartiment îndeplinesc oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Asistență socială(1) Compartimentul Asistență Socială îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Asistenţă socială
- identifică persoanele şi familiile care sunt marginalizate social şi măsurile de prevenire şi combatere a marginalizării sociale la nivelul comunei, conform planurilor adoptate în acest sens de către Consiliul local;
- face propuneri ordonatorului de credite pentru ajutorarea familiilor cu probleme socio-economice deficitare, cu venituri sub nivelul de subzistenţă;
- face propuneri de aproximare a cuantumului resurselor financiare necesare punerii în aplicare a programelor sociale la nivelul comunei;
- întocmeşte anchete sociale privind condiţiile socio-morale şi educaţionale pe care familiile vulnerabile le asigură copiilor lor;
- întocmeşte situaţia copiilor lipsiţi de ocrotire părintească şi propune, după caz, instituirea tutelei sau curatelei;
- evaluează situaţia familiilor cu statut socio-economic sub nivelul minim garantat şi întocmeşte anchetele sociale pentru cazurile care necesită acordarea unei forme de ajutor social;
- supraveghează îndeplinirea de către beneficiarii formelor de ajutor social a condiţiilor legale necesare acordării ajutoarelor sociale şi comunică de îndată secretarului comunei neîndeplinirea acestora, în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
- ţine evidența copiilor de pe raza comunei încredinţaţi unor centre de ocrotire socială, precum şi a celor încredinţaţi în plasament;
- identifică la nivelul comunei familiile dispuse să ia copii în plasament pentru o perioadă determinată şi tine evidenţa acestora;
- îndrumă persoanele cu handicap sau reprezentanţii acestora spre instituţiile care le pot acorda drepturi specifice;
- stabileşte legături cu autorităţile implicate în protecţia copiilor vulnerabili din punct de vedere social şi medical;
- iniţiază, împreună cu serviciile judeţene de asistenţă socială acţiuni de prevenire a abandonului copiilor;
- răspunde de îndeplinirea sarcinilor prevăzute de lege pe linie de autoritate tutelară, de ocrotirea copilului şi familiei, prin colectivul de sprijin al autorităţii tutelare;
- întocmeşte şi eliberează adeverinţe şi alte acte în domeniul asistenţei sociale.
- Asistenţă, mediere comunitară
- identifică familiile cu risc crescut de îmbolnavire din cadrul comunităţii;
- determină nevoile medico-sociale ale populaţiei cu risc;
- culege date despre starea de sănătate a familiilor din teritoriul unde îşi desfăşoară activitatea;
- ia măsuri de organizare a acţiunilor destinate protejării sănătăţii;
- planifică şi monitorizează programe de sănătate;
- identifică, urmăreşte şi supraveghează medical gravide cu risc medico-social în colaborare cu medicul şi asistența de familie pentru asigurarea în familie a condiţiilor favorabile dezvoltării nou născutului;
- vizitează la domiciliu lăuzele, recomandând măsurile necesare de protecţie a sănătăţii mamei şi nou născutului;
- în cazul unei probleme sociale ia legătura cu servciul social din primarie şi din alte structuri pentru prevenirea abandonului;
- supraveghează în mod activ starea de sănătate a sugarului şi copilului mic;
- promovează alăptarea şi practicile corecte de nutriţie;
- participă în echipă la desfăşurarea diferitelor acţiuni colective, pe teritoriul comunitatii: vaccinări, programe de screening populaţional, implementarea programelor naţionale de sănătate;
- participă la aplicarea măsurilor de luptă în focar;
- îndrumă toţi contacţii depistaţi pentru controlul periodic;
- semnalează medicului de familie cazurile suspecte de boli transmisibile constatate cu ocazia activităţii sale pe teren;
- vizitează sugarii cu risc medico-social trataţi la domiciliu şi urmăreşte aplicarea măsurilor terapeutice recomandate de medic;
- urmăreşte şi supraveghează în mod activ copiii din evidenţa specială (TBC, SIDA, anemia, prematuri, etc.);
- identifică persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie şi contribuie la înscrierea acestora; preia din maternitate şi supraveghează activ nou-născuţii ale căror mame nu sunt pe listele medicilor de familie sau în zonele unde nu există medic de familie;
- organizează activităţi de consiliere şi demonstraţii practice pentru diferite categorii populaţionale;
- colaborează cu ONG-uri şi alte instituţii pentru realizarea programelor ce se adresează unor grupuri ţintă de populaţie (psihici, vârstnici, alcoolici, consumatori de droguri) în conformitate cu strategia naţională;
- identifică persoanele de vârstă fertilă; diseminează informaţii specifice de planificare familială/contracepţie;
- identifică cazurile de violenţă în familie, cazurile de abuz, persoanele cu handicap, bolnavii cronici din familiile vulnerabile;
- întreprinde activităţi de educație pentru un stil de viaţă sănătos.
(2) Funcționarul public din cadrul acestui compartiment îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Situații de urgență/SVSU(1) Compartimentul Situații de Urgență/SVSU îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- planificarea și conducerea activităților de întocmire, aprobare, actualizare, păstrare și de aplicare a documentelor operative (P.A.A.R; planul de urgență radiologică; planul de evacuare în cazul unui conflict armat; planul de apărare împotriva dezastrelor - Inundații și poluări accidentale; Planul de evacuare în situații de urgență);
- asigură, prin măsuri organizatorice, materialele și documentele necesare privind înștiințarea și aducerea Comitetului Local pentru Situații de Urgență la sediul Primăriei în mod oportun, în caz de dezastre sau la ordin;
- conduce, coordonează, îndrumă și controlează activitățile de protecție civilă la nivel de comună, în vederea realizării măsurilor stabilite pentru pregătirea populației, teritoriului și economiei, prevăzute în actele normative in vigoare;
- studiază și prezintă propuneri Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Brănești pentru prevederea în planurile de intervenție a nevoilor de aprovizionare pentru protecția civilă, urmărind realizarea acestora;
- propune pentru aprobare Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Brănești măsurile curente și de perspectivă ce revin pe linie de protecție civilă a localității;
- asigură funcționarea întregului sistem centralizat și necentralizat de alarmare a comunei, verifică starea operativă a mijloacelor tehnice și ia măsuri de reparații și remediere a deficiențelor apărute;
- întocmește, anual, proiectul de cheltuieli pentru achiziționarea de materiale și mijloace de protecție;
- întreține circuitele de impulsionare sirene, repararea și întreține tehnica din dotare în vederea alocării fondurilor necesare acestor activități;
- ține evidența strictă a documentelor pe linia serviciului, păstrează caracterul acestora și secretul datelor și informațiilor, conform legislației în vigoare;
- pregătește, desfășoară și participă la activități demonstrative, consfătuiri, instructaje, controale, aplicații, exerciții, antrenamente, convocări de pregătire, etc.;
- organizează, înștiințează și alarmează despre pericolul atacurilor din aer sau în caz de calamități naturale sau antropice;
- organizează și conduce, conform planurilor existente și potrivit ordinelor Președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgenta, acțiunile formațiunilor de intervenție pentru înlăturarea urmărilor produse la dezastre și în alte situații speciale;
- asigură colaborarea cu celelalte instituții implicate (poliția, alte servicii de pază, SMURD, Cruce Roșie, etc. ) și operatorii economici pentru realizarea măsurilor de protecție cuprinse în documentele operative și pentru desfășurarea pregătirii în domeniul situațiilor de urgență în special, pe timpul aplicațiilor, exercițiilor și alarmărilor;
- asigură arhivarea documentelor gestionate;
- realizează activitatea de instruire a salariațiilor în domeniul situațiilor de urgență;
- execută acțiuni de intervenție pentru stingerea incendiilor, salvare și deblocare, evacuare, adăpostire și protecție a persoanelor, animalelor și bunurilor materiale și de prim ajutor în situații de uregență;
- îndeplinește funcția de agent de inundații;
- întocmește și actualizează planurile locale de apărare împotriva inundațiilor, ghețurilor și poluărilor accidentale și de evacuare în situații de urgență;
- asigură, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență supravegherea permanentă, pe timpul apelor mari a secțiunilor podurilor și podețelor subdimensionate de pe raza localității pentru prevenirea inundațiilor;
- centralizează datele privind urmările fenomenelor hidrometeorologice periculoase, întocmirea și transmiterea rapoartelor operative potrivit prevederilor legale;
- organizează și desfășoară permanent acțiuni de conștientizare a populației asupra riscului pe care îl prezintă inundațiile și asupra măsurilor care trebuiesc întreprinse de fiecare cetățean pentru diminuarea pagubelor;
- urmărește realizarea și întreținerea corespunzătoare a șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albiile cursurilor de apă, din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor;
- asigură afișarea în locuri publice a semnificației codurilor de culori pentru avertizările meteorologice și hidrologice și a semnificației semnalelor acustice de alarmare a populației;
- verifică starea cursurilor de apă de pe raza localității, precum și efectele inundațiilor;
- împreună cu Compania de Apă verifică lunar starea hidranților de incendiu de pe raza comunei;
- anunță în scris primarul sau viceprimarul de perioadele în care părăsește localitatea, desemnând un înlocuitor.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Administrativ și Gospodărire Comunală(1) Compartimentul Administrativ și Gospodărire Comunală îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- Administrativ
- încarcă anual instinctoarele pentru stingerea incendiilor;
- rezolvă problemele legate de asigurarea auto obligatorie şi de asigurarea în caz de avarie a autoturismului (CASCO);
- administrează vehiculele aparținand primariei comunei Brănești;
- supravegehează lucrările de reparaţii efectuate în sediile aparţinând domeniului public şi privat al comunei;
- depozitează și distribuie mărfurile, piesele de schimb, carburanții, pe care le/îi preia în gestiune și le/îi eliberează pe baza bonurilor de consum;
- asigură reparațiile curente, întreținerea, curățenia și administrarea sediului;
- organizează activitatea de exploatare a parcului auto propriu, asigurând condițiile de garare;
- eliberează foile de parcurs;
- întocmește fișa activității zilnice pentru parcul auto, precum și situația privind consumul de carburanți din cursul lunii pentru fiecare vehicul, pe care o depune la Compartimentul Financiar-Contabilitate, la sfârșitul lunii;
- verifică în prima zi a lunii stocul de carburanți pentru fiecare vehicul și consemnează stocul existent într-un proces-verbal.
- Gospodărire Comunală
- execută lucrări de preluare a gunoaielor din fața imobilelor, de pe străzi și din alte locuri publice, măturarea străzile, aleile din parcuri și din alte locuri publice aflate în administrarea consiliului local.
- execută lucrări de întreținere și conservare a spațiilor verzi din parcuri și din alte locuri publice aflate în administrarea consiliului local.
- execută lucrări de tăiere a arborilor situați pe domeniul public după obținerea avizelor și marcarea lor, dacă este cazul.
- execută lucrări de cosiri manuale și mecanice, adună resturile vegetale și le încărcă în mijloacele de transport, execută lucrări de irigare și udare manuală, plantează arbori și arbuști ornamentali respectând cerințele fitotehnice și silvotehnice și sucesiunea operațiilor: săpat gropi, mocirlit, tăieri de formare a rădăcinilor și tulpinilor.
- efectuează verificări impuse de normele în vigoare, înainte de începerea lucrului, execută reglaje și reparații care nu necesită echipamentele speciale și sunt permise conform activității.
- urmărește acțiunile de gospodărire comunală și înfrumusețare a localității.
- urmărește și răspunde de îndepărtarea zăpezii și a gheții, participă la curățarea străzilor, la curățarea căilor de acces către spațiile și clădirile primăriei și a celorlalte locuri publice pentru preîntâmpinarea formării poleiului și a gheții.
- participă la curațenia și salubrizarea digurilor și a malurilor, a cursurilor de apă.
- răspunde de efectuarea lucrărilor pe partea necarosabilă a drumului comunal/județean asigurând fluența circulației, săparea și amenajarea șanțurilor și rigolelor.
- răspunde și asigură scurgerea apelor fluviale de pe drumuri, terenuri publice.
- amenajează, întreține și exploatează locurile de parcare și afisaj publicitar pe străzi și în alte locuri publice, în condițiile stabilite.
- face propuneri conducerii pentru îmbunătățirea dotării, înfrumusețării și utilizării domeniului public.
- înștiințează cetățenii comunei cu privire la efectuarea și întreținerea permanentă a lucrărilor de gospodărire și întreținere în dreptul proprietății lor;
- administrează, întreține și repară străzile;
- ajută la întreținerea/deszăpezirea drumurilor aflate în patrimoniul comunei;
- asigură semnalizarea rutieră și a managementului traficului;
- satisface cerințele cantitative și calitative ale utilizatorilor, corespunzător prevederilor contractuale;
- asigură funcționarea optimă, în condiții de siguranță a persoanelor și a compartimentelor, de rentabilitate și eficiență economică a construcțiilor, intalațiilor, echipamentelor și dotărilor, corespunzător parametrilor tehnologici proiectați și în conformitate cu caietele de sarcini, cu instrucțiunile de exploatare și cu regulamentele serviciilor;
- gestionează câinii fără stăpân;
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii prevăzute de lege sau încredinţate de către primarul comunei.
Consilier personal al primarului(1) Consilierul personal al primarului îndeplinește următoarele atribuții specifice:
- asigură consilierea primarului comunei Brănești pe probleme specifice;
- elaborează rapoartele anuale de activitate ale primarului;
- reprezintă, prin delegare, primarul comunei Brănești la activităţile specifice, precum şi la întâlnirile cu reprezentaţii instituţiilor cu atribuţii similare;
- menţine legătura cu aparatul de specialitate al primarului comunei Brănești, cât şi cu alte instituţii din administraţia publică locală;
- participă la audienţele primarului şi se preocupă de evidenţa şi soluţionarea acestora;
- prezintă primarului informări periodice sau ori de căte ori se impune cu privire la problemele de interes public;
- asigură informarea populaţiei privind oportunităţile de dezvoltare;
- propune primarului comunei Brănești, urmare a concluziilor unor adunări publice, lista priorităţilor privind proiectele de interes public;
- asigură promovarea localitaţilor ce aparţin comunei Brănești;
- facilitează comunicarea între administraţia publică locală, ONG şi firme în vederea realizării de parteneriare;
- elaborează planul de dezvoltare locală;
- susţine iniţiativele de dezvoltare locală;
- îndeplineşte atribuţii de protocol și reprezentare a primarului comunei Brănești la ceremonii și solemnităţi, primiri de vizite, delegaţii, oficialităţi;
- participă la lucrările ședințelor de Consiliu local, ia act de propunerile, amendamentele aduse proiectelor de hotărâri inițiate de primar;
- redactează referatul de aprobare, ca instrument de prezentare și motivare, a inițiatorului pentru proiectele de hotarare;
- identifică problemele, necesităţile și constrângerile care afectează comunitatea locală;
- prezintă la cererea primarului, rapoarte și informări privind constatările făcute și măsurile luate.
(2) Îndeplinește oricare alte atribuţii încredinţate de către primarul comunei.
- Statut / Regulamente